3 juli, Vid Trekanten

Idag dök det upp nya ungkullar med gräsänder och sothöns, fler fiskmåsungar samt starar och ringduvor och stadsduvor.

Det var fortfarande högtrycksväder, men ett kraftigt och ihållande regn på förmiddagen drog ner temperaturen till 21 grader. Under eftermiddagen blev det återigen varmare med växlande molnighet.

När jag gick ut vid halvfemtiden låg ny fyra måsungar å gräsmattan i Trekantsparken, inte bara tre, som jag sett tidigare. Men av storleken att döma är det samma kull, som jag sett tidigare. En av dem viftade lite med en vinge i taget, men jag tror inte att den försökte flyga.


På gräsmattan fanns också ett starpar och en ringduva samt naturligtvis måsar och stadsduvor.

Jag såg en av sothönsungarna vid stranden av Trekantsparken på deras vanliga trädstam ute över vattnet. En annan av dem låg i vattnet bredvid. Den tredje såg jag inte. Föräldrarna simmade som vanligt aggressivt omkring och jagade mat.

I Matningsviken fanns bara sothönsfamiljen, som hade bo i närheten. Den största ungen simmade för sig själv och hittade mat på vattenytan. Den mindre stod på en sten i vattnet och blev matad av en av föräldrarna.

Vid grillplatsen såg jag plötsligt under träden en kull med nyfödda sothöns, som jag inte sett tidigare. Jag såg när föräldrarna började bygga ett bo där i april, men jag såg dem aldrig ligga i boet innan det skyddades från insyn av lövverket. Jag har då och då sett sothöns i närheten av grillplatsen, men alltmer kommit att tro att det inte blev någon häckning här. Men det blev det tydligen så småningom.Jag tyckte att jag såg åtminstone fyra små "rödhåriga punkare".

Vid svanboet såg jag, förutom sothönsfamiljen, som brukar vara där, en andhona som låg på en flytande ö av gräs och lera. Det såg så lustigt ut att jag fotograferade henne.Men när jag tittade på bilderna såg jag att hon hade små ungar under sig. Det var alltså ett andbo, som flöt där.

Jag vände vid sothönsboet bortanför Badviken. där fanns inga sothöns. Men en annan andhona låg i boet. Det var nu ganska sent på eftermiddagen. Solen hade försvunnit och det var ganska mörkt under lövverket vid vattnet. Det är därför dålig kvalitet på bilderna här nere. Men jag vill visa dem ändå.

På hemvägen såg jag bland träden till vänster om badplatsen en andhona med två ganska små ungar, som jag inte sett där tidigare. Det kan ha varit kullen med tre ungar, som jag förut sett vid bron över Blommensbergsviken. Men det kan också ha varit en ny kull.

Där fanns nu också sothönsfamiljen från Svanboet.