4 juli, Runt Trekanten

Idag handlar det mest om sothöns med ungar och gräsänder med ungar. Men en och annan gråtrut, skrattmås och grönfink slank med.

Vädret var varmt, drygt 20 grader, men ostadigt. Mot slutet av vår promenad som började vid tretiden regnade det, först stilla men sedan allt kraftigare.

Det var inte så mycket fåglar vid Trekantsparken idag. De vuxna sothönsen kom fram under träden men ungarna höll sig undan. Några skratt- och fiskmåsar fanns där, liksom några stadsduvor. Och gråsparvar förstås.

Vid glasskiosken kom en gråtrut spatserande i maklig takt.

Det var gott om änder utefter hela Trekants-
stranden. Vi tror att vi såg den äldsta andkullen med de fyra ungarna här, men det är nu svårt att skilja dem åt från andra änder.


Sothönsfamiljen vid Matningsviken var nu uppdelad med en vuxen och en unge på var sida av viken. De återförenades dock medan vi passerade.

Den senast födda sothönskullen höll nu till vid bersån vid Anticimex. Hela familjen kom in till land. En vuxen hittade mat iland och matade ungarna i strandkanten. En av ungarna gick också upp på land fast vi var ganska många som stod eller satt där. Men snart besinnade de sig. Ungarna kördes iväg ut till det skyddande lövverket. De satte upp en tydlig gräns för hur nära ungarna fick komma. Där blev de matade. En försökte smita förbi men blev snabbt tillrättavisad och tillrättaförd. Allt medan en grönfink tittade på.

En mycket stor fisk kom in och vände precis i vattenytan. Den skapade en stor virvel. I den ögonblickssnabba skymt jag fick av den var den en regnbåge, som var mycket hög från buk till rygg. Jag fick ingen uppfattning om längden. Men det här var alltså mer ett intryck än en iakttagelse. Det kanske inte var den största fisken som någonsin setts i Trekanten, trots allt.

Vid Svanboet fanns bara sothönsen, som brukar vara där. Andhonan som kanske hade ungar i går var borta. däremot fanns en andhona med två ungar vid kanten av badplatsen. En annan andhona med två ungar fanns på Nybohovssidan. Den har jag inte sett förut.

Vid bäcken blommade svärdsliljan vackert. Men nu hade det börjat regna så vi skyndade oss hemåt.


Blommande buskar vid Trekantsstranden

Svärdsliljor vid bäckmynningen

Regntunga moln över Trekanten