Jag fotograferade knölsvan, sothöna, vigg, gräsand, strandskata, fiskmås, skrattmås, gråtrut, större hackspett, snöskata, talgoxe, stare, rödhake, bofink, ringduva och ladusvala.
Nästan hela maj låg teperaturen kring eller över 20 grader. Solen sken för det mesta Det var ett fantastiskt väder ända fram till den 28 maj. Då slog kylan och regnet till. Temperatyren sjönk till under tio grader.
Sju sothönsungar vid Trekantsparken
Sothönsfamiljen vid Trekantsparken började ruva i slutet av april. Den 23 maj hade de fått sju nykläckta ungar. De hölls i skydd ute på vattnet under det skyddade lövverket. Mot månadsskiftet började de få komma in mot land. Här är bilder från den 27 maj.
Sothönsungarna i strandkanten |
Även mellan Grillplatsen och Anticimex borjade ett sothönspar ruva i ett nytt bo. Den 6 maj såg jag några ägg i boet. Men häckningen där misslyckades tydligen, för den 18 maj var boet forsvunnet och inga sothöns fanns i närheten.
I början av månaden såg jag också en del andra sothöns utefter stränderna men jag har inte sett några tecken till att det blivit några häckningar.
Knölsvanarna ruvade
Inga gräsandsungar
Vanligen brukar det födas ganska många gräsandskullar kring Trekanten i maj. I år såg jag inte till en enda trots att jag sett ganska många änder.
Besök av viggar
Som vanligt i maj besöktes Trekanten ibland av viggar. Men såvitt jag vet har det varit kortvariga besök. Mig veterligt har det aldrig häckat viggar här.
Skrattmåsar, fiskmåsar och en gråtrut vid Trekantsparken
Oftast fanns det en hel del skrattmåsar vid stranden av Trekantsparken. Ibland kunde man där också se enstaka fiskmåsar. vid något tillfälle såg jag en gråtrut länge ut på vattnet.
Skrattmåsar vid stranden av Trekantsparken |
Fiskmåsarna på taket fick en unge medan strandskatorna började ruva
Men det var inte bara sothönsen och fiskmåsarna som fick ungar.
Större Hackspett vid Tomtplatsen
Snöskator (björktrastar) på olika ställen
Även i ett bo i Dungen och ett vid Matningsviken kunde jag se snöskator ruva och få ungar vid samma tidpunkt.
Talgoxe nedanför Sluttningen
I en spricka där en tallstam delar sig nedanför Sluttningen hade en talgoxe inrett ett bo. Jag såg äggen, med och utan ruvande hona, den 11 maj. Äggen var kläckta den 18 maj, men så sent som den 23 maj var ungarna fortfarande ganska outvecklade.
Ruvande talgoxe nedanför Sluttningen |
De här äggen ruvade den på |
Talgoxens ungar utan mamman |
Även starar matade sina ungar
Rödhakar, bofinkar och andra flyttfåglar
Rådjur och fältharar på Sluttningen
Den 2 maj såg vi två fältharar vid och ovanför tomtplatsen på Sluttningen. Strax därefter upptäckte vi tre rådjur ovanför gångvägen. Det var en bock och två hindar. De hade bra koll både på oss och det sällskap med en hund som stod och samtalade intill oss utan att ta någon notis om rådjuren. Dessa fortsatte att beta så länge vi stod kvar där.
Magnolian vid Anticimex blommade, liksom syren och kastanj
Magnolian vid Anticimex blommade, som den gjorde vid den här tiden förra året. Den var faktiskt mer praktfull än jag någonsin sett den.
Magnolian blommade för fullt
Blommade gjorde också såväl syren som kastanj.