23 maj. Årets första sothönsungar

Jag fotograferade större hackspett, talgoxe, knölsvan, sothöna, koltrast, snöskata, stare, strandskata, fiskmås, skrattmås och skata.

Värmen har hållit i sig. Temperaturen låg klart över 20 grader när jag gick ut vid tolvtiden. Det var mest soligt men med en hel del moln. Ändå var ljuset så dåligt att kamaran hade svårt att hitta skärpan under lövverken. Det förvånade mig verkligen.

Sothönsen vid Trekantsparken hade sju ungar
Vid stranden av Trekantsparken var sothönsboet tomt. Men jag hörde sothönsläten från de yttre delarna av trädpartiet i vattnet. Efter en tids letande såg jag de båda sothönsen med deras ungar. Jag räknade antalet ungar till sju. De hölls då väl skyddade långt från land och under trädens lövverk. Men efter ett tag begav de sig över lite öppet vatten och in bland träden närmare Södra Stranden.
Sothönsen med några av ungarna ute under lövverket

Jag såg inte till sothönsen vare sig i Blommensbergsviken eller kring det gamla Svanboet. Även boet mellan Grillplatsen och Anticimex var nu tomt. Jag såg inte heller till nägra sothöns i närheten av boet.

Talgoxen nedanför Sluttningen hade ungar i boet
Jag fortsatte mot Sluttningen för att kolla det småfågelsbo där jag tidigare sett ägg och nyfödda ungar. Ungarna var nu lite större och började se ut mer som fåglar med början till fjädrar. De låg på varandra så att det var svårt att se hur många de var. När jag lämnade boet i fred en stund kom mamman inflygande och lade sig i boet för att värma ungarna. Det visade sig vara en talgoxe.
Talgoxens ungar utan mamman
Talgoxen på plats värmande sina ungar

Större hackspett matade någon i ett bo vid Tomtplatsen
Jag gick upp på Sluttningen och slog mig ner vid kanten av Tomtplatsen. Så småningom började främst koltrastar att sjunga från många håll runt omkring mig. Några av dem fick jag syn på och kunde fotografera.

Plötsligt såg jag en större hackspett vid samma björk, där jag tidigare sett en sådan. Jag tittade efter och fann ett upphackat hål i stammen. Hackspetten - en hane - kom tillbaka flera gånger och matade antingen sin hona eller sina ungar i boet. Stoppen vid boet blev mycket korta.
Större hackspett matar någon i sitt bo

Svanhonan ruvade fortfarande - liksom strandskatorna och fiskmåsarna på taket

Sara ruvade fortfarande. Hon låg till synes sovande med huvudet inkört i fjäderdräkten på ryggen. Jag såg inte till Svante, vare sig där eller någon annan stans kring sjön.

På taket till Ahlsells ruvade både fiskmåsarna, som ju snart borde vara klara, och strand-skatorna, som ju nyss påbörjat sitt ruvande.
Sara sov och ruvade

Andra fåglar kring sjön

Här kommer lite bilder på andra fåglar jag såg runt sjön. De låg på lite olika stadier i sin utveckling. Några kan ha haft eller själva varit nykläckta ungar, andrar matade fortfarande sina ungar eller matade en ruvande hona.
Gråsparv, hane, nära Sportfiskarna
Snöskata vid Matningsviken med en insekt i näbben
Stare letar mask i Trekantsparken
Skata vid stranden av Trekantsparken

Hägg och syren blommar samtidigt

Det blir ju allt vanligare att häggarnas och syrenernas blomnings-period går ihop så att det inte blir något "mellan hägg och syren". Så var det även i år. På dagens promenad stod de båda i full blom.

Blommade för fullt gjorde nu även kastanjerna i Trekantsparken.
Blommande syrener nära Sportfiskarna