11 maj. Magnolian blommade. Snöskatorna hade ungar

Jag fotograferade knölsvan, snöskata, strandskata och fiskmås.

Jag gick ut vid halvettiden. Det var över 20 grader varmt och vindstilla. Men det var grått. Regnet hängde i luften och några droppar föll i början av promenaden. Men det blev ingenting av det. i stället klarnade det upp och solen tittade fram emellanåt.

Jag skulle egentligen gå till Gröndal för att handla men tog kameran med mig främst av två skäl.

Magnolian vid Anticimex blommade
Ett av skälen var att jag ville se om magnolian vid Anticimex hade börjat blomma, som den gjorde vid den här tiden förra året. Det hade den. Den var faktiskt mer praktfull än jag någonsin sett den. Eller hur?
Magnolian blommade för fullt
Magnoliablommor i närbild

Snöskateungar i åtminstone två bon

Det andra skälet till att jag tog med kameran var att jag ville se om det nu fanns ungar i de tre snöskatebon jag sett att man ruvade i vid min förra promenad.

I boet nedanför Sluttningen fanns det nu minst tre ungar. När jag först såg dem var ungarna ensamma i boet. Men sedan kom en av föräldrarna in med mat.
En av föräldrarna kom med mat i boet nedanför Sluttningen

I boet vid Matningsviken stod en av de vuxna fåglarna bredvid boet med huvudet inne i det. Det såg ut som om den vände på äggen men den kan också ha matat ungar. Men då brukar man se de uppsträckta, gapande näbbarna, och det gjorde jag inte.

I det tredje boet, det i Dungen, såg jag åtminstone en gapande näbb innan en av föräldrarna kom dit med mat.
Gapande näbb i boet i Dungen

Knölsvanarna och sothönsen fortsatte att ruva

När jag passerade svanboet låg en av svanarna och ruvade samtidigt som den plockande med kvistar för att bättra på boet. Den andre höll sig allt oftare i närheten, nu i Matnings-viken. De kanske nu har börjat hjälpas åt med ruvandet.
En av svanarna - Sara eller Svante - ruvade och förbättrade boet

Ruvande småfågel i ett bo
Nära snöskateboet nedanför Sluttningen ruvade en liten fågel på ägg i ett bo i ett hål i ett träd nära marken. Jag kunde inte urskilja vad det var för fågel. Kan ni? Häromdagen såg jag minst åtta ägg i det boet, då utan ruvande fågel.

Strandskatorna på taket har nog börjat häcka
Jag har ofta sett en av strandskatorna sitta på taket till Ahlsells eller vara på väg dit med mat eller därifrån. Det var dock länge sedan jag såg båda två. Jag tolkar det så att även de har börjat häcka på taket även om jag i år inte kan se deras bo.

Fiskmåsarna i hörnet fortsätter oförtrutet med sitt ruvande. De har ju kommit ganska långt nu.