27 maj. Ladusvalor vid Trekanten. Mer om sothönsungarna

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, vigg, gräsand, strandskata, fiskmås, skrattmås, gråtrut, ladusvala och skata.

Det var vackert försommarväder, soligt, vindstilla och med temperatur långt över 20 grader på eftermiddagen.

Alla sju sothönsungarna var kvar
Ett av sothönsen höll ungarna väl skyddade ute bland det yttersta lövverket. När den andra kom med mat till dem och kallade in dem till land för att inte behöva simma så långt. Båda vuxna matade ungarna där ett tag innan de placerades i skydd igen ute på den vanliga trädstammen i ytläget, oåtkomliga såväl från land som från luften.
Sothönsfamiljen på väg upp ur vattnet
Sothönsungarna i strandkanten

I övrigt såg jag tyvärr inga sothöns i sjön.

Svanarna fortsatte att ruva
När jag kom till svanboet var det tomt så tillvida att ingen svan ruvade. Och i röran i boet såg jag inga ägg. En vuxen svan låg alldeles stilla strax intill. Jag blev förskräckt med tanke på vad som hänt vid tidigare svanhäckningar.

Men strax kom den andra svanen insimmande och klev upp i boet. Den makade undan dun och annat, som skymde äggen, vände på dem och lade sig tillrätta på dem. Det föreföll alltså som en helt vanlig vaktavlösning i ruvandet, där den ena svanen var lite otålig. Jag kunde pusta ut.
Den nyanlända svanen vände på äggen

Besökande viggar mobbade av gräsand och skrattmås

Tre viggar, två hanar och en hona, besökte stranden vid Trekantsparken. Det föreföll inte så populärt bland de mer bofasta fåglarna. Sothönsen jagade dem i förbifarten. Och en gräsand och en skrattmås satte in en gemensam aktion från såväl vattnet som luften mot dem. Först när de dök och kom upp mycket längre ut fick de vara ifred.
Viggarna attackerade av såväl gräsand som skrattmås

Skrattmåsar och en gråtrut vid Trekantsparken
Det fanns en del skrattmåsar vid stranden av Trekantsparken. Alla verkade vilja sitt ensammma på samma gren över vattnet, varifrån de hade full koll på vad som hände runt omkring dem. Ibland höll det på att bli slagmål mellan dem.
Skrattmåsar vid stranden av Trekantsparken

En gråtrut låg lite längre ut på vattnet och tittade på.

En skata gjorde ett fynd
En skata upptäckte ett hål i ett träd nära stranden av Trekantsparken. En närmare undersökning föreföll ge god utdelning.
Vilket spännande hål!
Finns det något ätbart där inne?
Det var gott. Finns det något mer där inne?

Svalor över Terrassen
Högt ovanför Terrassen svischade svalor fram. Det brukar hända då och då så här års. Det brukar vara ladusvalor man ser här och jag tror att det var det den här gången också. De såg i alla fall ganska mörka ut på halsen och inte vita, som hussvalor är.

Fiskmåsarna på taket har ruvat färdigt

Idag såg jag att fiskmåsarna inte längre ruvade i sitt bo inne i deras hörn av takterrassen. Men jag har ännu inte kunnat urskilja några fiskmåsungar vare sig i boet eller någon annanstans på taket. Föräldrarna är dock fortfarande kvar, så det är möjligt att det finns ungar där fast jag inte kan se dem.
Fiskmåsboet i hörnet, till synes utan ungar

Strandskatorna på taket fortsatte dock att ruva. Det såg nästan ut som om en av fiskmåsarna nu börjat övervaka strandskatornas ruvande i stället. Den satt ofta i den här positionen under ett par dagar.

Blommande träd och buskar
Just nu blommade många träd och buskar runt Trekanten. De flesta av dem är ju ursprungligen inte vilda i våra trakter, men numera ingår de väl i den flora vi har i stadsnära miljöer. Och de ingår definitivt i den närmiljö vi har kring Trekanten.
Rhododendron i Doftparken
För mig okänd blommande buske i Trekantsparken
Syrener vid sportfiskarna