Månadens fåglar: Knölsvan, sothöna, gräsand, kanadagås, vigg, skrattmås, fiskmås, silltrut, strandskata, sädesärla, ringduva, gråsparv, skata och kråka.
.
Genomgående för juli månad var ganska varmt väder med temperaturer på upp emot 30 grader i början och annars omkring 25 grader. Men luften var genomgående ganska fuktig även om det sällan kom ner som regn. Oftast kändes det som ett varmfuktigt omslag.
Svanfamiljen växer upp - och utplånas
Först den 12 juli träffade jag på nytt på dem inne i Badet. Hanen Svante stod hela tiden på vakt i vattenbrynet och höll koll på dem som fanns på stranden. Kom någon för nära bredde han ut vingarna. Kom det någon hund på gångvägen väste han.
Ungarna följde hela tiden honan, som jag kallade för Lena. Gick Lena in till vattenbrynet fanns ungarna precis bakom henne eller mellan Svante och Lena. När hon simmade ut utefter träden följde de med dit. På det sättet verkade de mycket väluppfostrade.
Ungarna i vattenbrynet. Lägg märke till de korta vingstumparna, som ska växa ut till mäktiga svanvingar till hösten
Men så kom den stora katastrofen. Den 22 eller den 23 juli försvann en av ungarna spårlöst. De övriga höll då till i Badet. Men på morgonen den 25 juli hittades Lena och en av ungarna döda i vattenbrynet. De två övriga ungarna var försvunna. Svante låg ensam kvar. Han simmade runt utefter stränderna och föreföll att leta efter sin familj. Det sista jag såg honom var den 30 juli, då han höll en flock kanadagäss borta från sjön. Dagarna efter försvann även han. Jag hoppas och tror att han lämnat sjön för att söka sig till annat svansällskap. Så har ju de tidigare ensamma hanarna gjort.
De döda svanarna skickades in för obduktion. De preliminära fynden pekade mot att de dött av en infektionssjukdom. Men det kunde också vara av förgiftning, i så fall orsakad av antingen miljögifter, som dumpats i sjön under tiden det låg industrier här, eller av medvetet eller omedvetet förgiftat bröd. Analysen av de tagna proverna ska förhoppningsvis ge svar på vilket det var.
Även den här svanhäckningen i Trekanten fick alltså ett tragiskt slut, liksom dem 2006 och 2007. Dem kan du läsa om via länkarna uppe till höger.
Även de sista sothönsungarna försvann
Redan i juni försvann de sothönsungar som fötts vid Grillplatsen. Vid Trekantsparken fanns vid månadens ingång en sothönsunge kvar. Men då besöktes stranden här av en flock mycket aggressiva skrattmåsar. De attackerade sothönsen och jagade undan dem. Särskilt ungen blev hårt ansatt. Fr o m den 3 juli var även den ungen borta.
Det var det sista jag såg av de här sothönsungarna. när jag återkom den 27 juli fanns bara vuxna sothöns kvar i Blommensbergsviken. Även de flyttade sedan på sig eller lämnade sjön.
Ny kull med andungar
Mot slutet av månaden fanns det ganska gott om vuxna gräsänder i sjön. Om det bland dem ingår årsungar, som växt upp, har hela deras uppväxt undgått mig.
En flock kanadagäss på besök den 30 juli
Lite senare samma dag träffade jag på flocken i Trekantsparken.
Viggar i Sjögräsbältet
I slutet av m¨ånaden började det som vanligt dyka upp några viggar i sjögräsbältet.
Aggressiva skrattmåsar och några måsungar
Bland måsblocken fanns också några ungar, såväl fiskmåsar som skrattmåsar.
Fiskmåsunge vid Trekantsparken | Skrattmåsunge vid Trekantsparken | Skrattmåsungen fick inte med något av maten |
Strandskatorna och fiskmåsarna på taket till Ahlsells
På kvällen återvände de lyckligen till taket. Det här kan du läsa mer om här eller på länken uppe till höger.
Den ena strandskatan var halt
Andra fåglar kring sjön
Jag får väl lov att säga att jag, med tanke på allt dramatiskt som hänt på sjön och på taket, ägnade de andra fåglarna ett mer förstrött intresse under juli. Men några fåglar, bl a de här, fastnade dock på bild.
Sädesärla på Bron | Ringduva som fredsduva? | Drickande skata vid Trekantsparken |
Ni ska väl få några juliblommor också