1 juli. Svanungar, sothönsungar och skrattmåsar i mängd

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, fiskmås, skrattmås, sädesärla och gråsparv.

Efter några riktigt soliga och varma dagar - nära 30 grader - var himlen idag täckt av ganska tunna moln. Även om jag hörde talas om häftiga lokala åskskurar såg jag inte till någon sådan här vid Trekanten. Luftfuktigheten var dock hög och temperaturen låg fortfarande strax under 30 grader.

Svanungarna dolde sig bland träden i sjön


Idag träffade jag på svanfamiljen inne bland några träd mellan Badet och Bron, d v s ungefär där jag brukar se dem. Träden gjorde dock att bilderna blev lite annorlunda som ni ser.

När jag lämnat dem och stod på Bron såg jag dem på avstånd simma bort mot andra stranden och deras bo.


Jag har ännu inte fått något förslag från er på namn på svanhonan. Hör gärna av er om ni har några bra namn på henne. Själv har jag ju självsvåldigt döpt hanen till Svante.

Bara tre sothönsungar i Blommensbergsviken?


En av sothöns-
ungarna vid Blommensbergs-viken stod på den vanliga grenen i vattnet tillsammans med en av de vuxna. Den andre vuxna matade två andra ungar inne bland lövverket vid vattenytan. Den fjärde ungen såg jag inte till fastän jag stod där gnaska länge. Men den kan ju varit dold längre in bland löven.


Skrattmåsar och sothöns vid Trekantsparken


En flicka försök-te mata sot-hönsfamiljen vid stranden av Trekantspar-
ken. Men genast samlades en ganska stor flock med skrattmåsar där och jagade bort sothönsen. Måsarna virvlade runt i en yster dans till dess maten tog slut. Sothönsen fick dyka efter sin mat bredvid måsarna.


Andra fåglar jag såg
Tydligen har gråsparvarna nu i större utsträckning hittat tillbaka till sina gamla bon under taket på Sprotfiskarnas hus. Många flög fram och tillbaka in under taket. Andra satt utanför och bevakade platsen. andra gråsparvar höll till i träden vid stranden av treknatsparken. En sädesärla mötte mig på Bron. Den trippade allt närmare mig till den några meter ifrån mig vek av och flög ut över vattnet genom räcket.
Sädesärla på Bron Sädesärla på Bron Gråsparvar i ett träd vid stranden av Trekants-
parken

Fåglarna på taket
Jag har inte sett strandskateungen på taket till Ahlsells på en tid. Kanske har den redan lämnat taket även om jag ibland ser en vuxen strandskata där.

De senaste dagarna har jag också bara sett en av fiskmåsungarna där. däremot finns det nästan alltid minst en vuxen fiskmås där.