27 juli. Alla svanungarna är borta...liksom alla sothönsungar och alla andra ungar i sjön

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, vigg, gräsand, gråsparv och stadsduva.

Det var ganska soligt och ca 28 grader varmt när jag gick ut vid tvåtiden.

Endast en knölsvan kvar i sjön
När jag kom hem från min tvåveckorssemester möttes jag av flera illavarslande meddelanden såväl på iakttagelsesidan som i min e-post. Först hade en av svanungarna försvunnit i söndags, sedan sades det att de andra tre ungarna och en av de vuxna svanarna försvunnit på måndagen.

Naturligtvis gick jag så fort jag kunde idag ut för att med egna ögon se hur det stod till.


Och då kunde jag med egna ögon se att det bara fanns en svan kvar.

Från balkongen såg jag den först utanför deras bo och sedan i Badet.

Vid min promenad var den tillbaka utanför boet tillsammans med några gräsänder.


Det väckte mycket sorg inom mig liksom det gjort hos många av er andra. Trekanten är inte densamma utan en svanfamilj med ungar!


Men jag vill ändå behålla minnet från den tid vi hade dem genom att här ta med den sista bild på dem jag sett. Anita W, skickade den till mig den 17 juli. Alla fyra ungarna fhöll på att tvätta sig på den lilla träbojen eller vad man kan kalla den för i Badet. Föräldrarna var bredvid.

Sista bilden på svanungarna

Många av oss har ju obehagliga minnen av vad som hänt den tidigare svanfamiljen här åren 2006 och 2007. Om du vill återuppliva minnet av vad som hände då kan du läsa om det via länkarna uppe till höger.

Mot bakgrund av det är det lätt att spekulera över vad som hänt dem nu, men jag vill som vanligt ha mer kött på benen än jag har innan jag börjar spekulera. För mig är det viktigt att utgå ifrån fakta för att förstå och beskriva det spännande fågelliv vi har kring Trekanten. Kan ni hjälpa mig med det?

Är det någon av er som verkligen vet vad som hänt? Är det någon som vet om man hittat de döda kropparna? Är det någon som vet vilka skador de hade? Är det någon som vet om någon tagit hand om kropparna? Eller sett eller hört något annat som kan hjälpa mig att verkligen ta reda på vad som hänt? I så fall kan ni meddela mig vad ni vet via den e-postadress som finns angiven på sidan eller direkt på iakttagelsesidan.

Även de sista sothönsungarna verkar vara borta
Inne i Blommensbergsviken såg jag de två vuxna sothönsen inne bland lövverket. Däremot såg jag inte till någon av deras ursprungligen fyra ungar. För 14 dagar sedan såg jag två av dem utanför Bron, men alltså inte idag. Vet någon av er något mer om dem? Hör av er i så fall.

Vad har hänt med alla andungar?
I år har jag sett sju eller åtta kullar med nykläckta andungar, men jag har inte sett någon kull mer än en gång trots att jag ganska ofta gått runt sjön. Normalt brukar jag ju kunna följa åtminstone några kullar växa upp och bli vuxna. Men alltså inte i år. Är det någon av er som sett någon andkull växa upp? Hör gärna av er även om det.

Men vuxna gräsänder är det gott om


En flock gräsänder låg i vattnet vid Trekantspar-ken och blev matade där medan stadsduvor stod på land och tog vara på det som hamnade där. fler gräsänder fanns utefter Trekants-stranden. En ensam gräsandshona fanns också i Sjögräsbältet liksom i Blommens-bergsviken.


Viggar i Sjögräsbältet
I Sjögräsbältet fanns också en fyra-fem viggar.

Jag fortsatte min promenad in mot Gröndal. Från den delen blev det bilder på solrosor i Fågelsången och en gråsparv som inte kunde bestämma sig om den skulle våga sig ut på gatan eller inte.