3 juli. Inga sothönsungar i sjön men väl svanungar och en kaxig skrattmåsunge

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, fiskmås, skrattmås, stadsduva, kråka och strandskata.

Det var grått och regnet hängde i luften. Temperaturen hade gått ner under 20 grader, men det var som tur var vindstilla.

Vi kom inte ut förrän kring halv fyra. Ljuset var därför inte det bästa för att fotografera in under träden vid sjön.

Svanfamiljen åt ute i Sjögräsbältet
Jag börjar med svanfamiljen. Jag hade sett dem borta vid Badet hela dagen, men när vi passerade deras bo såg jag honan i boet medan hanen patrullerade utanför. De såg ut att redan gått och lagt sig.


Men lite senare såg jag hela familjen samlad på väg bort från boet, på väg mot Badet, trodde jag. När de på vägen fick syn på oss vid stranden girade de ditåt som för att tigga bröd men ändrade sig och fortsatte. De var dock inte på väg till Badet utan till Sjögräsbältet, där de stannade länge och åt. Ungarna år friskt på egen hand.


Apropå det har jag ännu inte fått något förslag från er på namn på svanhonan. Hör gärna av er om ni har några bra namn på henne. Själv har jag ju självsvåldigt döpt hanen till Svante.

Viggar och gräsänder fanns också i Sjögräsbältet
I Sjögräsbältet låg redan sex viggar, såvitt jag kunde se tre av varje sjön. Där var också gott om gräsänder.

Aggressiva skrattmåsar vid Trekantsparken
På förra promenaden träffade jag ju på en flock ovanligt aggressiva skrattmåsar vid stranden av Trekantsparken. De jagade bl a de annars så kaxiga sothönsen här in under det skyddande lövverket när det var dags för fågelmatning.


Samma flock med skrattmåsar var lika aggressiva nu. De var dessutom så snabba och skickliga att de andra fåglarna - mest stadsduvor och de vuxna sothönsen inte fick något med eller tvingades bort från själva matnings-platsen.


Bland skrattmåsarna fanns också en unge. Den försökte också få sin del av det som bjöds, men var för oerfaren, ouppmärksam, obeslutsam och kanske rädd för att få med något ens av det som kastades direkt till den. Men den kanske lär sig med tiden.

Jag såg inga sothönsungar i dag


Jag började min vanliga koll på sothönsungar vid Trekantsparken. Men vare sig på utvägen eller hemvägen såg jag till sothönsungen. Båda föräldrarna låg vid stranden. Men när de fick mat - d v s innan måsarna upptäckte det - för-svann de inte in med den till ungen, som de brukar. Kanske fanns den inte längre kvar i livet. Det såg så ut på dem. De höll sig bara undan, liksom kuvade.


Inte heller idag fick jag syn på eller hörde den sothönsfamilj, som tidigare hållit till kring Grillplatsen. jag såg dock en ensam vuxen sothöna vid det gamla Svanboet.

Idag såg jag heller inte till sothönsfamiljen i Blommensbergsviken trots att vi stod där ganska länge och jag gick runt viken och letade efter dem. Åtminstone de vuxna brukar ju alltid komma fram och tigga mat om man står där ett tag.

Mot bakgrund av att ganska många sothöns tidigare i år dött eller försvunnit i sjön tycker jag att det här ser oroande ut. Är det något särskilt som hänt eller händer i sjön? förra året var ju ett ovanligt lyckat år för sothönsen här.

Fiskmåsar och en kråka vid stranden av Trekantsparken
Vid stranden av Trekantsparken såg jag också några fiskmåsat och en kråka, men de verkade ganska ointresserade av den pågående jakten på utkastade brödbitar.

Halt strandskata i Trekantsparken


Jag har tidigare lagt märke till att en av de strandskator, som hållit till på taket till Ahlsells varit halt. Idag såg jag de båda strandskatorna nere på gräsmattan i parken. På bilden här ser man tydligt det skadade benet. Det hämmade den tydligt när den letade mat. Men den såg i övrigt ut att vara i hyggligt skick. Den andra föreföll dock vara helt frisk när den trippade omkring i sin jakt på föda.