30 juli. Kanadagäss på besök

Jag fotograferade knölsvan, kanadagås, sothöna, vigg, silltrut, fiskmås och stadsduva.

Det var ganska soligt och upp emot 28 grader varmt när jag gick ut vid tretiden. På min balkong kom det ofta kraftiga kastvindar, men jag märkte inte så mycket av dem på marken.

Något om vad som hänt svanarna
Svanarnas öden var uppenbart det stora samtalsämnet runt sjön både när man pratade med mig och inbördes av vad jag kunde höra.

Från ganska många håll hörde jag samma historia, inte om hur de dött utan om vad som hänt efteråt. Det sades att kropparna efter honan och tre ungar hittats av Sportfiskarna, när de som vanligt städade av stränderna efter helgerna. De - eller kanske bara honan och en av ungarna - hade sänts till veternärmedicinarna i Uppsala för obduktion. Sportfiskarna skulle så småningom få besked om vad man då funnit.

Jag har sökt Sportfiskarna för att få det bekräftat men ännu inte fått kontakt med dem. Är det någon av er som vet mer om det här så hör av er till mig via e-post eller på iakttagelsesidan.

Om du vill återuppliva minnet av vad som hänt den tidigare svanfamiljen här åren 2006 och 2007 - som man också ofta pratar om - kan du läsa om det via länkarna uppe till höger.

Skulle det stämma är det således Svante som är kvar i sjön.


Jag hade under dagen liksom tidigare dagar sett honom simma runt i sjön. Under promenaden träffade jag dock inte på honom förrän vid Trekantsparken efter avslutat varv runt sjön. Han låg då på land och höll noggrann koll på en flock kanadagäss, som befann sig på gräsmattan i parken. Han lär tidigare ha hindrat dem från att ta sig ner i vattnet.


En flock kanadagäss på besök


Flocken, som bestod av tio gäss som alla för mig såg vuxna ut, såg jag först på gräsmattor-na vid Trekants-stranden. En gås höll uppenbart uppsikt över om-givningen medan de övriga betade i lugn och ro.


Jag träffade på nytt på den i Trekantsparken när jag gick hem. Då var det inte bara Svante som bevakade dem. En katt smög sig sakta allt närmare och lade sig till sist i skuggan under ett träd intill dem, kanske på lagom avstånd för ett utfall vid lämpligt tillfälle. Hans uppmärksamhet var helt inriktad på dem.

En liten pojke fick också syn på dem men var inte lika försiktig i sitt närmande.
Katten har smugit sig fram Katten i slagläge? Han smyger inte

De kvarvarande sothönsen är utspridda över sjön
När sothönsungarna försvunnit har också parbildningen mellan de vuxna sothönorna upphört. De flyttar från sjön eller lever vidare på sitt eget håll. Idag såg jag en vid Trekantsparken, en vid Trekantsparken nära Matningsviken och en i Blommensbergsviken.

Även gräsänderna var ganska utspridda

En liten viggflock fanns utanför Grillplatsen


Utanför Grillplatsen fick jag syn på sex viggar, som tillsammans dök efter mat. Jag gissar att det är en familj med nästan vuxna ungar som kommit hit till det rikliga betet i Sjögräsbältet.

Ute på vattnet fanns också en ensam fiskmåsunge. så egentligen finns det faktiskt några fågelungar i sjön, om än bara tillfälligt.


Skräp och rönnbär
Jag gjorde två avstickare från min vanliga runda längst med stränderna. Vid den första gick jag upp på Terrassen i hopp om att hitta några fåglar där. Men jag hittade bara en massa skräp som efter picnicar bara lämnats kvar på marken. En del finns på bilden till höger, mer fanns bakom buskarna. Att någon bara kan lämna det så här på en annars så trevlig plats gör mig upprörd. Är det verkligen så här de vill se platsen nästa gång de går hit på en picnic?

Lite mer prydligt var det på Sluttningen mot Nybohov. Där var rönnarna välfyllda med lysande röda bär. En betydligt mer upplyftande syn!

Silltrut på taket mittemot


På förmid-dagen såg jag från matbordet en ringduva på taket mittemot. Det är ovanligt att se dem så här högt upp. Jag hämtade kameran, men när jag kom tillbaka hade duvan redan försvunnit. I stället satt där en silltrut!