12 juli. Ny kull med andungar

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, fiskmås, skrattmås, vigg, gräsand, gråsparv, stadsduva, ringduva och en suddig pilfink.

Det var ganska soligt och ca 23 grader varmt när jag gick ut vid lunchtid.

Fiskmåsar, stadsduvor och gråsparvar vid Trekantsparken


Även idag var det fridfullt vid stranden av Trekants-parken. Där fanns en vuxen fiskmås och en unge, men jag vet inte om de hörde ihop. Annars fanns där mest en flock gråsparvar och några stadsduvor, som letade brödsmulor på marken.

Gråsparvar letart brödsmulor. En suddig pilfink kom också med i
förgrunden på bilden.


En annan fiskmås satt i den röda skulpturen och tittade på, liksom en gråsparv i buskarna intill. Fler gråsparvar flög ut och in under taket till Sportfiskarnas hus eller satt där de fick fäste på taket eller väggen.
Fiskmås på den röda skulpturen Gråsparv, hona eller unge
i buskarna intill
Gråsparvshonor hos Sportfiskarna


Skrattmåsar på Sportfiskarnas båtbrygga


En flock skrattmåsar vilade sig på Sportfiskarnas båtbrygga. När andra måsar drog förbi flög de alla upp och följde med men återvände sedan en efter en till bryggan för att återta sin vila. Lugnet lägrade sig återigen över den här delen av sjön.


En ringduva som fredsduva
Vid matningsviken satt en ringduva på marken. När jag kom hade den fått tag på en lång alkvist. Den flög iväg med den till ett träd vid stranden, troligen för att förbättra ett bo. Men för mig gav den associationer till en fredsduva med en olivkvist. Går det inte lika bra med al som med oliv?

Ny kull med andungar


idag dök det upp ännu en kull med nykläckta andungar. Den här hade sju ungar och fanns vid bersån nedanför Anticimex. Det är såvitt jag minns den sjunde eller åttonde i år. Jag som trodde att det var för sent på året för sådana över-raskningar.


Svanfamiljen i Badet


Nu låg svanfamiljen ända inne på badplatsen. Svante stod hela tiden på vakt i vattenbrynet och höll koll på dem som fanns på stranden. Kom någon för nära bredde han ut vingarna. Kom det någon hund på gångvägen väste han.


Ungarna följde hela tiden honan, som jag kallar för Lena eftersom jag inte fått något namn på henne från er. Gick Lena in till vattenbrynet fanns ungarna precis bakom henne eller mellan Svante och Lena. När hon simmade ut utefter träden följde de med dit. På det sättet verkade de mycket väluppfostrade.
Ungarna i vattenbrynet. Lägg märke till de korta vingstumparna, som ska växa ut till mäktiga svanvingar till hösten

Några sothöns på utsidan av Bron


Idag såg jag för första gången att två av sothönsungarna från Blommens-bergsviken låg utanför Bron tillsammans med båda föräldrarna. De såg ut att ha börjat äta på egen hand. En av dem åt på ett blad på ytan medan den andra
t o m dök efter mat. De andra två ungarna som kläckts här såg jag dock inte till.