6 juli. Återigen fyra sothönsungar i Blommensbergsviken

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, fiskmås, skrattmås, sädesärla, gräsand och skata.

Det var soligt med en eftermiddagstemperatur, som närmade sig 25 grader. Även idag blev det sent innan jag kom ut, d v s först framåt fyra.

Dagens mest glädjande nyhet var att såväl fiskmåsungarna som strandskateungen på taket nu var flygfärdiga och befann sig nere på marken, övervakade från taket av omväxlande en strandskata eller en fiskmås. Men det skriver jag särskilt om här.

Återigen fyra sothönsungar i Blommensbergsviken.


Dagens andra glädjande nyhet var att båda sothönsföräldrarna i Blommensbergs-viken kom utsimmande från stranden till Bron, där jag stod. Och med sig hade de alla fyra ungarna jag tidigare sett. Det var ju ett tag sedan jag såg dem allihop, vilket hade ingivit mig farhågor att något hänt dem. Men så var det alltså inte.


Sädesärlan på Bron mötte mig också
På bron möttes jag också av den sädesärla jag sett där på samma plats på alla mina senaste promenader. Den såg ut att ha hittat bröd i ett hörn, som den tog med sig till något bo på stranden.

Svanfamiljen låg som vanligt i Sjögräsbältet


Nu verkar det som om svanfamiljen stannar ute i Sjögräsbältet i stället för att simma in till stränderna.
Det är ju naturligtvis säkrare för dem. På det sättet får de ju säkert i sig bättre mat än det bröd vi erbjuder dem. De verkar således vara ganska kloka, det här svanparet.

Svanfamiljen i Sjögräsbältet från det gamla Svanboet

Gott om viggar i Sjögräsbältet
Intill svanarna låg också sex-åtta viggar i Sjögräsbältet. Viggen har ju aldrig häckat här, men tidigare år har det ofta sett ut som om en viggfamilj slagit sig ner här när ungarna är tillräckligt stora för att flyga hit. Men de här kom ovanligt tidigt, så det kanske är viggar, som inte häckat, som samlats här i stället.

Mest skrattmåsar vid Trekantsparken


Även idag dominerade skrattmåsarna vid Trekantsparken. Men idag var stämningen bland dem inte lika hetsig som tidigare, kanske beroende på att ingen matade fåglarna när jag var där.

Den ensamme skrattmåsungen hade fått sällskap av en betydligt större fiskmåsunge, som såg ut av bevakas av båda föräldrarna, åtminstone ett tag.


Sothönsen och andra fåglar vid Trekantsparken
Sothönsfamiljen, som häckat här, såg jag inte till vid den vanliga tranden. Däremot såg jag en sothöna närmare Sportfiskarna och en närmare Södra Stranden. Är de bortskrämda för gott från deras annars mångåriga revir? Ungen lär väl inte vara i livet eftersom jag inte sett den den senaste veckan.
Sothöna och skrattmås nära Södra Stranden Gräsandshona nära Södra Stranden Drickande skata vid Trekantsparken

Några blommor ska ni väl få idag också
Käringtand i Trekantsparken