Strandskator vid Trekanten

Lyssna på strandskatan
 music player.

Strandskatan häckar längs Sveriges kuster från Bohuslän upp till Gästrikland. I inlandet häckar den också i Mjörn och Vänern. Den är en av havssträndernas mest karaktäristiska fåglar. Den är vaksam och orolig. Den ger alltid hals då någon visar sig i dess revir.


Strandskatan är svart och vit med lång lysande rödgul näbb och blekröda ben. I flykten syns ett vitt vingband, den vita över-gumpen och stjärten, som har ett svart band vid spetsen. Könen är lika. Ungfågeln är mer brun på ryggen och har ett vitt band över strupen.


Strandskatan äter blöt- och kräftdjur från sjöbotten samt maskar och insekter. Den tillbringar vintern i Nordsjöländerna och anländer till häckningsplatserna i mars - maj. Boet utgörs av en enkel bale bland sten och sand. Äggen läggs i april - maj. De ruvas av båda makarna i 3-4 veckor. Strandskatorna flyttar tillbaka söderut i juli - september.


År 2008 träffade jag på ett par strand skator, som föreföll att häcka vid Mörtvikens södra strand. De betedde sig i alla fall som om de hade ett bo i närheten. Här i flykten kan man tydligt se det vita vingbandet.

Invid Trekanten har jag några gånger på våren och försommaren träffat på dem på gräsmattorna i Trekantsparken, där de letade efter mask.

 
På våren 2009 såg jag ofta en strandskata på taken till husen intill Trekantsparken. Ibland flög den ner till gräsmattorna nedanför, promenerade i Fruktparken.eller gjorde en flygtur ut över vattnet. Troligen häckade de på taket utan att jag lade märke till det.

I april 2010 var samma(?) strandskator tillbaka på taket till Ahlsells. Nu såg jag att de häckade där tillsammans med ett par fiskmåsar och följde utvecklingen kontinuerligt från min balkong. De fick två ungar, som lämnade taket i mitten av juni. Det kan du läsa mer om här.