18 maj. Snöskatornas ungar var redan utflugna. Strandskatorna på taket har börjat ruva

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, gräsand, koltrast, snöskata, stare, strandskata och fiskmås.

Vi gick ut vid halvettiden. Det var över 20 grader varmt och vindstilla. Molnigheten växlade och det fanns en viss fuktighet i luften.

Snöskatornas ungar var redan utflugna
Jag ville gärna se snöskatornas ungar i sina bon men jag var för sent ute. Trots att de var nykläckta för en vecka sedan var bona nu tomma. De som tydligen har bättre koll på dem än jag sade att de redan hade flugit ut ur sina bon.

Nykläckta fågelungar i ett bo nedanför Sluttningen
I det bo med en ruvande småfågel, som jag skrev om på förra promenaden, fanns det nu helt nykläckta ungar. Jag har tidigare sett åtta ägg där och det såg ut att vara ungefär lika många ungar nu. Föräldrarna var tydligen tillfälligt borta för att ordna mat till dem.

Sothönsen ruvade fortfarande
I de två bon jag tidigare sett ruvande sothöns fortsatte de att ruva. Deras ägg brukar kläckas kring månadsskiftet maj-juni.
Ruvande sothöna vid Trekantsparken

Jag såg liksom tidigare sothöns också nära det gamla Svanboet men jag såg där inget bo. Vi gick inte fram till Blommensbergsviken, så jag vet inte hur sothönsläget var där.

Även knölsvanarna fortsatte att ruva

Svante kom upp på land vid Matningsviken för att tigga mat. När han upptäckte att jag bara hade en kamera väste han besviket men stannade kvar för en stunds samspråk.

Sara låg i boet och plockade dun från sig själv. När hon reste sig för att klä bobotten med dunet fick jag en skymt av äggen. Jag uppfattade det som minst fyra ägg.
Minst fyra ägg i svanboet, tror jag

Ännu inga gräsandsungar

Så här års brukar jag se de första gräsands-ungarna. Men i år har jag ännu inte sett några. De här änderna uppträdde som ett par, så hon har säkert inte börjat ruva än. Annars såg jag nog bara hanar. Honorna ruvar nog då fortfarande.
Gräsandspar i Matningsviken

Magnoliablomningen är på upphällningen

Magnolian vid Anticimex blommade fortfarande, men det syntes tydligt att det snart var över med den. Blommorna började bli bruna och sloka. Men jag upptäckte hur vackert iordningställt det var runt omkring magnolian med
bl a ett stenparti med buskar och lite vatten. Det gav ett vilsamt intryck.
Magnoliablommorna börjar bli bruna och sloka

Häggen blommade fortfarande och kastanjeblommorna var på väg att slå ut

Man brukar ju säga om den här tiden mellan Kristi Himmelfärds-dag och pingst att den ligger "mellan hägg och syren". Men häggen blommade fortfarande och jag såg inte en skymt av syrenblommor. Däremot såg jag kastanje-knoppar på väg att slå ut. Och blommande vitplister.
Häggen i dungen blommade fortfarande

Nästan öronbedövande fågelsång, främst på Terrassen och i Dungen
När vi gick över Terrassen och in i Dungen slogs vi av den nästan öronbedövande fågelsången där. Tydligast urskiljde jag koltrastens flöjtande och bofinkens drillar, men där fanns många andra arter med som jag inte kan urskilja. Så kraftigt har jag nog aldrig upplevt fågelsången här tidigare. Det var dock få av fåglarna som jag kunde fotografera eller ens upptäcka. Nästan allt doldes av det numera ganska täta lövverket.
Snöskata på Terrassen med mask i näbben
Koltrast i ett träd på Terrassen
Koltrast i Dungen

En stare matade sina ungar


På gräsmattan vid Trekants-stranden gick samlade en stare ihop insekter m m för att mata sina ungar med. Med näbben full flög den sedan upp till ett hål i ett träd vid stranden. Den flög in i boet och kom snabbt ut igen utan något i näbben. I det hålet har starar bott tidigare men jag såg ingen där förra året.
En stare samlade hop insekter m m till sina ungar

Strandskatorna på taket ruvade på det vanliga stället
Först nu har strandskatorna på taket till Ahlsells börjat ruva. De har lagt sig nästan exakt på det vanliga stället intill den trekantiga upphöjningen på taket. Det är mer än tre veckor senare än förra året. Fiskmåsarna däremot är ett par veckor tidigare än då. Jag undrar hur detta påverkar deras tidigare goda samverkan när det gäller barnpassning och annat?

Snöskatebo vid Matnings-viken med utflugna ungar
Bo nedanför sluttningen med nykläckta ungar
Ruvande sothöna mellan Grillplatsen och Anticimex
Svante kom upp på land vid Matningsviken
Vad har du i handen?
Va? Inget ätbart!
Gräsandspar i Matningsviken
Magnoliablommorna börjar bli bruna och sloka
Vackert parti vid Anticimex
Vackert blommande buskage vid Anticimex
Nästan utslagna kastanjeblommor vid glasskiosken
Blommande vitplister i Dungen
Fiskmås i Trekantsparken
Koltrast vid stranden av Trekantsparken
En stare samlade mat på gräsmattan vid Trekantsstranden
Den flög upp till det här boet
Ruvande strandskata på taket till Ahlsells