2 maj. Större hackspett, fälthare och rådjur på Sluttningen

Jag fotograferade större hackspett, ringduva, bofink, gråsparv, sothöna, stare, sädesärla och skata.

På eftermiddagen var det soligt, vindstilla och nära 20 grader varmt. Vi tillbringade en stor del av den sena eftermiddagen på Sluttningen.

Bofink i Doftparken och ruvande snöskata nedanför Sluttningen

På vägen till Sluttningen lade vi märke till en vacker bofinkshane i Doftparken. Vi såg också några gråsparvar i ett buskage intill.

I en grenklyka i ett träd intill gångvägen ner från Nybohov såg vi en ruvande snöskata i sitt bo. Så här såg den ut när vi tog oss upp för Sluttningen mot Tomtplatsen.
Ruvande snöskata nedanför Sluttningen

Större hackspett, ringduva och bofink på Tomtplatsen
Vi slog oss ner under eken på Tomtplatsen och småpratade samtidigt som vi iakttog och fotograferade fågellivet runt omkring oss. Först var det ganska tyst och stilla. men när vi suttit där ett tag blev det alltmer liv omkring oss.

En större hackspett, hane, slog sig ner och hackade i en björk lite till vänster om oss. Efter ett tag flög den över till den stora tallen till höger. Den började hacka mellan de gamla hackspettshålen på stammen. Detta skrämde iväg en nötväcka, som sedan flera år brukar boa i ett av hålen. Den satte sig i stället i eken rakt ovanför oss. Dit kom också en ringduva. Men från där vi satt var det svårt att fotografera dem.

Hackspetten flög vidare till ett liten träd alldeles intill oss. Där verkade den inte särskilt intresserad att hacka utan kikade hela tiden nyfiket på oss. När den tröttnat på det flög den tillbaka till björken och fortsatte att hacka.
Större hackspett, hane, i en björk på Tomtplatsen
Hackspetten kikade först nyfiken men försiktigt på oss Sen blev den mer öppet nyfiken Hackspetten återvände till björken och fortsatte att hacka

Då lämnade såväl nötväckan som ringduvan eken. Nötväckan flög in i sitt bo igen och ringduvan satte sig på grenen intill. En bofink slog sig sedan ner på en gren nära björken. På lite längre håll fanns det fler småfåglar. Och allt emellanåt flög måsar över. Det var verkligen rogivande.

Fältharar på Sluttningen
När vi så småningom lämnade Tomtplatsen mötte vi omedelbart en fälthare, som var på väg dit. När vi sedan kom upp på gångvägen satt där en annan fälthare i gräser mitt emot bollplanen.

Tre rådjur på Sluttningen
Vid gångvägskorsningen lite längre fram upptäckte vi tre rådjur på Sluttningen ovanför oss. Det var en bock och två hindar. De hade bra koll både på oss och det sällskap med en hund som stod och samtalade intill oss utan att ta någon notis om rådjuren. Dessa fortsatte att beta så länge vi stod kvar där.
Råbock med en av hindarna på Sluttningen

Vigg, sothöna, skata, stare och sädesärla
På och kring sjön såg jag också andra fåglar, bl a de här.
Sothöna i nytt bo mellan Grillplatsen och anticimex. Där har jag aldrig sett något bo tidigare. Viggpar vid Grillplatsen. Intill dem låg ett oanvänt bo. Kanske de ska häcka där Skata på gräsmattan vid Trekantsstranden

Grannsämja på taket
Fiskmåsarna och strandskatorna på taket till Ahlsells verkar komma väl överens. Jag tror att strandskatorna nu parat sig men ännu inte börjar värpa. Båda lämnar taket då och då.

Blommande träd i Doftparken

Ett av träden i Doft-parken blomma-de för fullt med blommor som liknar äppel- eller körsbärs-blom. tyvärr brukar det ju inte bli några ätliga frukter på det.
Blommande träd i Doftparken