Talgoxar vid Trekanten

Lyssna på talgoxen
 music player.

Talgoxen är vanlig i trädgårdar, parker, löv- och blandskogar över hela landet.


Talgoxen är ganska lik blåmesen med mörkt huvud och gulgrönt bröst. Den är dock lite större. Man kan lättast skilja fåglarna åt på det svarta huvu-det med de vita kinderna och på det svarta mitt-bandet på brös-tet. Honan är lite blekare gul och har ett smalare mittband. Det här är nog en hane.


Boet läggs i holkar, ihåliga träd, i ventiler och på liknande ställen. Äggen läggs i maj. De ruvas i två veckor. Ofta förekommer en andra kull på försommaren. Födan består av insekter, deras larver, frön, talg och annat de hittar. De flesta talgoxarna stannar över vintern. De är då vanliga vid fågelborden.

Året om kan man hitta talgoxar överallt runt omkring Trekanten. De är sällan skygga för människor utan vistas gärna i deras närhet. Det kan ändå vara svårare att få syn på dem på våren och försommaren, då de dels boar, dels skyms av lövverket.

Trots sin vanlighet och oräddhet kan de vara ganska svåra att fotografera. De rör sig ständigt oroligt från gren till gren.När man väl hittat dem och riktat in kameran har de hunnit flytta på sig innan kameran hinner fokusera på dem. Men några bilder har det trots allt blivit.

Källa förutom egna iakttagelser: Fåglarna i färg av Sigfrid Durango, 1958
Nybadad
Ett möjligt bo?

Vid Anticimes i november 2010