Nya bilder

Maj 2015

20 maj. Ett nytt sothönsbo - nu i vassen

Efter det myckna regnandet gav jag mig ut idag på eftermiddagen. Det var växlande molnighet men ca 15 grader varmt. Det blåste dock en del in mot Trekantsparken och Sportfiskarna.

Jag såg ett nytt sothönsbo. Det var inte som de brukarvara här i Trekanten byggt av kvistar i en grenklyka i vattenytan utan på sothönsens traditionella sätt av vass i vassen vid det gamla Svanboet. Det ruvades också fortfarande i sothönsboet vid Matningsviken. Fler sothöns fanns utefter stränderna.
Så här brukar sothönsbon se ut på andra ställen än i Trekanten

Sothönsbo i vassen vid det gamla Svanboet Sothönsbo vid Matningsviken Sothöna mellan Badet och Bron

På gräsmattorna vid Trekantsstranden såg jag flera ringduvor och en stare, den första jag sett i år. Det brukar annars vara väldigt gott om dem så här års.

Ringduvor på gräsmattorna vid Trekantsstranden Ringduva på gräsmattorna
vid Trekantsstranden
Stare på gräsmattorna vid Trekantsstranden

PS. Fiskmåsarna på taket till Ahlsells fortsätter att ruva, trots att de i år inte har strandskatorna som barnvakt. Vad som hänt där tidigare år kan du läsa om här.

9 maj. Rörhöna på bättre bilder och en fiskande gråhäger

Perfekt väder för en fotopromenad runt Trekanten var det uppenbart att det inte bara var vi som tyckte. Fullt med folk och det var många som fotograferade. Bl a rörhönan, som vi nu såg i vassen vid det gamla svanboet. Och gråhägern, som stod och fiskade vid Trekantsstranden obekymrad om alla omgivande fotografer. Och fisk fick den. åtminstone två abborrar som jag fick med på bild. Fler bilder på rörhönan, hägern och lite vitsippor hittar du här.
Rörhönan i vassen vid det gamla Svanboet

Gråhäger vid Trekantsstranden Hägern med nyfångad abborre i näbben Spännande fotoobjekt inte bara för mig

Men naturligtvis fanns det också en del andra fåglar att fotografera kring sjön.

PS. Fiskmåsar har byggt ett bo och börjat ruva på taket till Ahlsells i år igen. Vi får se om de fullföljer nu när inte har strandskatorna som barnvakter. Vad som hänt där tidigare år kan du läsa om här.

6 maj. Rörhöna i Trekanten

Nu var jag tillbaka från min resa till bl a Hebriderna. När jag kom hem fick jag läsa om iakttagelser om en eller två rörhönor i Trekanten. Mig veterligt har vi aldrig tidigare haft sådana här.

Efter en mycket blöt och grå morgon bröt solen igenom vid lunchtid och det blev drygt 15 grader varmt och vindstilla. Då gav jag mig ut, bl a för att se rörhönan. Och det gjorde jag. Den låg gömd inne bland träden bredvid det gamla Svanboet. Jag kunde se den, men det var omöjligt att få skarpa bilder på den. I motljuset fokuserade kameran hela tiden på grenar och löv som låg närmare. Bättre bilder än så här blev det inte, Men visst är det en rörhöna.
Suddig bild på rörhönan

Lite bättre bilder fick jag på dess släktingar sothönorna. Ett par låg på ägg i ett bo nära Matningsviken. Ett annat par hade uppenbarligen ett bo vid Trekantsparken. Jag såg inte själva boet, men en sothöna i boet kommunicerade med en annan som åt intill stranden. Jag såg också några andra sothöns också runt sjön.

Sothöna i bo vid Matningsviken Den andra maken kom till boet för avlösning Sothöna vid Trekantsparken

Vid Trekantsparken fanns också ett par silltrutar och ett stort antal skrattmåsar.


Skrattmås och gräsand vid Trekantsparken Skrattmås och gräsand vid Trekantsparken Skrattmås vid Trekantsparken

Vid Brons norra landfäste satt en koltrast och drillade ihärdigt efter honor. Den enda honan jag såg var vid Doftparken, så hon horde honom inte. Vid Badet såg jag en sädesärla, faktiskt den första jag sett här i år.Ihärdigt drillande koltrast-hane vid Brons norra fäste Kotrasthona i Doftparken, för långt bort för att höra honom

Vitsipporna vid Södra Stranden blommade som mest. Här och var bildade de vita mattor på marken. Och vid Trekantsparken höll sig tussilagpna kvar.

Vitsippsmattor vid Södra stranden
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007


Sothöna i bo i vassen vid det gmla Svanboet
Gräsand, hane, vid Trekantsstranden
Gräsand, hane, i Badet
Fiskmås i bo på taket till Ahlsells
Rörhönan inne i vassen vid det gamla svanboet
Hägern vid Trekantsstranden
Sädesärla vid Trekantsparken
Skrattmås vid Trekantsstranden
Fiskmås i bo på taket till Ahlsells
Bofink, hane, vid det gamla Svanboet
Suddig bild på rörhönan
Silltrut vid Trekantsparken
Silltrut och skrattmås vid Trekantsparken
Skata i Trekantsparken
Sädesärla vid Badet
Kotrasthona i Doftparken, för långt bort för att höra honom
Kvardröjande tussilago på stranden vid Trekantsparken