Nya bilder
Jag har ju den 1 juli 2013 slutat att göra en utförlig naturdagbok om allt som händer kring Trekanten därför att den kräver så mycket tid att hålla ajour. Men jag vill ändå visa mina bilder för er och i viss utsträckning hålla er ajour med utvecklingen här. Jag försöker därför att hitta enklare former att göra det på.

Tills vidare tänker jag göra det i den här formen. Den innebär lite färre bilder med lite enklare presentation. Och framför allt drar jag ner på texterna och de sammanhå-
llande beskrivningarna. Sådant beskrivningar och bilder får komma på andra ställen,
t ex i Fåglar kring Trekanten" under berörda fåglar eller bland "Annat Godis".

Det här innebär bl a att all rapportering om svanfamiljen kommer att finnas under fliken "Knölsvan" bland "Fåglarna kring Trekanten". En genväg till dem finns dock här.

Med det här upplägget kan jag ju också klämma in bilder, som jag gärna vill visa er men som inte har med Trekanten och göra.

För att behålla kontinuitetet genom åren placerar jag också här in enkla länkar till tidigare år i Naturdagboken. Kom gärna med synpunkter och idéer så att jag får lite lättare att hitta former som passar både er och mig.

November 2013

26 november. Med den första isen kom andra fåglar till stranden vid Trekantsparken: Gråsiska, fiskmås, blåmes, talgoxe och koltrast

Inatt var det rejäl nattfrost och den första isen lade sig vid Trekantsparken och en bra bit ut på sjön. De fåglar som tidigare hållit till i vattnet försvann därför men många andra kom i deras ställe. En stor flock gråsiskor höll till i alarna, eventuellt med en och annan grönsiska i flocken. De brukar komma in då och då vintertid, ibland med även steglitser i flocken. Men några sådana såg jag inte idag.

Det låg en del brödbitar utslängda på isen och på marken. Det lockade hit fiskmåsar, koltrastar, blåmesar och en och annan talgoxe. förutom dem som brukar vara här - gråsparvar och skator. Äntligen fick jag lite nytt att titta på.
Fiskmås på isen vid Trekantsparken


Fiskmåsar vid Trekantsparken


Blåmesar vid Trekantsparken


Blåmesar vid Trekantsparken


Gråsiskor vid Trekantsparken

19 november. Nötskrika och andra fåglar kring S:t Sigfrids kyrka

När jag i min pågående bearbetning av hemsidans historiska del fotgraferade S:t Sigfrids kyrka fann jag till min överraskning ett myller av fåglar i träden runt omkring kyrkan. Tyvärr är det oftast, men särskilt vid den här årstiden, väl mörkt att fotografera fåglar i barrträd och lövverk. Nen några bilder blev det även på dem.


Nötskrika utanför S:t Sigfrids kyrka
Snöskata utanför S:t Sigfrids kyrka

De fyra kanadagässen, som länge hållit till vid Trekantsparken, stod nu på gräsmattan vid Trekantsstranden. I vattnet nedanför den låg ganska många gräsänder.


Kanadagäss vid Trekantsstranden
Kanadagås vid Trekantsstranden

8 november. Kanadagäss, Svante och gräsänder vid Trekantsparken

Samma gamla vanliga fåglar vid Trekantsparken. Men nu hade de sorterat upp sig


Svante och två av kanadagässen låg til höger
Två andra kanadagäss låg till vänster
Alla gräsänderna låg i mitten men lite längre ut

Jag fortsatte in mot Gröndal.


Koltrast vid Anticimex
Äldre hus mitt emot Fågelsången
Fågelsången

1 november. Kanadagäss, viggar och gräsänder vid Trekantsparken

Sjöns fåglar verkade även idag samlas kring Trekantsparken. Där fanns inte bara Svante utan även de fyra kanadagäss, som hållit till där en längre tid, en stor flock gräsänder och ett par viggar.


Kanadagäss vid Trekantsparken
Vigghane vid Trekantsparken Svante bland gräsänder och kanadagäss vid Trekantsparken
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Isen från min balkong
Isen från strandkanten
Talgoxe vid Trekantsparken
Gråsparvar vid Trekantsparken
Koltrastar och blåmes vid Trekantsparken
Koltrast vid Trekantsparken
Koltrast vid Trekantsparken
Skata på Liljerholmsterassen
Talgoxe utanför S:t Sigfrids kyrka
Gräsand vid Trekantsstranden
Tidig solnedgång över Nybohov
En skata stod på land och tittade på
Gammalt hus i Grönda
Svampar utanför Anticimex
Skata i Trekantsparken