Vitkindade gäss kring Trekanten |
Den vitkindade gåsen häckar normalt på Grönland, Svalbard och Novaja Semlja, alltså i rent arktiska områden. De övervintrar i Skottland eller utefter den tyska och holländska Nordsjökusten. De med de mest östliga destinationerna brukar på sina flyttningar däremellan passera de östra delarna av Sverige, främst Öland och Gotland, under maj-juni samt i oktober. På senare tid har de dock börjat häcka först på södra Gotland och senare också i Stockholms skärgård, ja, to m vid Isbladskärret på Södra Djurgården.
Den vitkindade gåsen liknar den hit införda men numera vanligare kanadagåsen, men är mindre och har kortare hals och ben. Den har också svart bröst till skillnad från kanadagåsens vita. De vita områdena på huvudet är också betydligt större än de på kanadagåsen.
I Arktis häckar den i mer eller mindre täta kolonier på klipphyllor eller på små stenar och holmar i insjövatten, helst med nära kontakt med havet. Den lägger 4-5 ägg. Tidpunkten anpassas till snösmältningen men ligger normalt kring månadsskiftet juni-juli. Enbart honan ruvar medan hanen håller sig i närheten och skyddar boet när honan behöver äta. Födan består av växter i tundralandskapet i närheten av boet.
Jag har tidigare vid flera tillfällen sett vitkindade gäss såväl på Svalbard som i Råstasjön i Solna, i och kring Isbladskärret samt ute i skärgården.
.Källa utom egna iakttagelser: Fåglar i färg av Sigfrid Durango, 1958, Svenska fåglar av Lars Imby och Svalbards fugler och pattedyr av Fridtjof Mehlum