Delhi
Vårt plan landade i Delhi klockan fem på morgonen (halv två på natten svensk tid) efter att ha flugit i fjorton timmar. Vi bussades till hotellet, men fick inte tillträde till våra rum där förrän förrän på kvällen. Klockan tio på förmiddagen begav vi oss iväg med bussen för en sight-seeing i staden. Det gav ju inte de bästa förutsättningarna för att ta in, bearbeta och uppskatta de intryck vi fick.
Mitt huvudintryck var därför mycket blandat. Här fanns i stort sett allt. Pampiga paradgator med ståtliga byggnader blandades med skjulbebyggelse och ren slum.
Att bo under en presen- ning |
Några hade i alla fall nära till toalett |
Naturligtvis såg det inte ut så där överallt. Visst fanns det gator med mindre folkliv på trottoarerna och kantade av traditionella "medelklasshus". Och visst fanns det mer renodlade slumområden. Men huvudintrycket var ändå just blandningen.
Trafiken
I den snabbt växande medelklassens livsstil har man bil. Antalet bilar växer enormt och alla gator blir snabbt igenkorkade i rusningstrafik. Man bygger därför så snabbt man kan bredare gator och nya upphöjda motorvägar men man hinner inte med trafikökningen. Det här medför också en ökning av luftföroreningarna i staden. Man kompletterar därför med att bygga ett tunnelbanenät. Busstrafiken förefaller ganska tät och bussarna välfyllda. Men det talas ändå om att det kan ta timmar att komma till jobbet.
Österländska religioner
Indien är ursprungslandet för bland annat hinduism, jainism, buddhism, Ayyavazhi och sikhism. Idag är 80% av alla indier hinduer. 13% är muslimer. Resten är fördelade på andra religioner, inkl kristendomen. Bland dem märks sikhismen och buddhismen mest.
Med cykelriksha genom Gamla Stan
|