Vår semesterresa till norra Indien med Himalaya den 20-30 juli 2010


Marianne och jag har varit på en semesterresa till norra Indien. Vi besökte dels staden Leh i provinsen Ladakh i det omstridda Kashmir i Himalaya dels städerna Delhi och Agra. Ni kan hitta platserna på kartan här nedanför.


Resan arrangerades av den danska resebyrån Albatros Travel. Den hade drygt 30 svenska deltagare med en svensktalande guide och flera lokala, engelsktalande reseledare och guider. Vi flög reguljärt via Helsingfors till Delhi. Efter en dag med sight-seeing där flög vi inrikesflyg till Leh i Himalaya, så långt norrut man kan komma i Indien. Där tillbringade vi sex dagar.

Vid återkomsten till Delhi for vi omedelbart med buss till Agra, där vi stannade nägra dagar innan vi återvände till Delhi med buss för att flyga hem.

Resedeltagarna framför Taj Mahal i Agra. Foto: Anlitad lokal fotograf

Vi bodde på högklassiga hotell i Delhi och Agra men hann tyvärr knappast vara på de hotellen. I Leh bodde vi enkelt men väl fungerande.

Himalaya-Kashmir


Himalaya är den bergskedja i Asien som skiljer den indiska halvön från Tibetplatån. I väster övergår den i bergskedjan Karakorum. I dalen mellan Karakorum och Himalaya flyter övre Indus.

När molnen lättade under vår flygtur till Leh kunde vi titta ner på Himalayas vilda bergsryggar och så småningom se Indusdalens djupt nedskurna grönska. Det var fascinerande och fantastiskt vackert.


Den här delen av de båda bergskedjorna och det bergiga landskapet söder om dem kallas Kashmir. Såväl Indien som Pakistan gör anspråk på Kashmir. Även Kina anser att den nordöstra delen egentligen tillhör Tibet, d v s dem. Det här har lett till att alla dessa länder har en stor militär narvaro i området.

Den glest utspridda befolkningen är till stor del buddhister av tibetansk modell. De levde ursprungligen främst på boskapsskötsel och handel (en gren av Sidenvägen passerar här). Numera försörjer man sig också på den militära närvaron och turism. Här kan du läsa mer om Himalaya-Kashmir.

Staden Leh med omgivningar

Under vår tid i Kashmir bodde vi alltså i staden Leh i provinsen Ladakh. Det är ett kärnområde i den tibetanska buddhismen.

Staden ligger på 3 500 meters höjd över havet och är därmed en av världens högst belägna bosättningar. I staden bor ca 50 000 invånare.
Huvudgatan Main Market i Leh

Den höga höjden gör det lite speciellt att komma till Leh. Redan på flygplatsen möts man av skyltar om vad man måste tänka på när man kom upp på den här höjden för att undvika höjdsjuka. Bl a måste man ta det lugnt och inte göra någonting ansträngande alls de första 36 timmarna. Vi följde det nästan och bara åt och sov första dygnet. Andra gav sig ut på sight-seeing alltför tidigt. En del av dem fick problem i form av huvudvärk och kräkningar senare under vistelsen. Läs mer

Buddhistkloster


I Ladakh levs livet fortfarande till viss del efter de uråldriga tibetanska principerna. Området kallas också "Lilla Tibet". Den färg-sprakande tibetanska buddhismen är närvarande överallt men framför allt i klostren.

På resan besökte vi fyra kloster av olika karaktär. Skankar inne i Leh är ett av de minsta. Hemis är Ladakhs största och rikaste. Tikse klättrar uppför den branta sluttningen. Alchi grundades redan på 1000-talet och har fortfarande kvar fresker från den tiden. Gemensamt för alla var dock att de var rikt och färggrant dekorerade med statyer och väggmålningar ur den buddhistiska mytologin.
Läs mer


Rafting på Indus

Det inslag i resan vi sett fram emot mest var en rafting (forspaddling med gummiflotte) på Indus. Och ändå överträffande den turen alla våra förväntningar.


Vi färdades nedför Indus i våra flottar i tre timmar. Vi förflyttade oss under den tiden sju kilometer medströms genom emellanåt oväntat strida forsar. Det gav oss äventyr och spänning. Bl a kastades två av gruppmedlemmar-na ur en av flottarna i en fors. Läs här hur det gick.

Men förutom spänningen i detta kunde vi njuta av vildheten, storslagenheten och skönheten kring en av världens mest fascinerande floder mellan bergssidor som reste sig mer än 1 000 meter över flodnivån på båda sidor om floden.

Resans höjdpunkt - passet Khardung La på 5 606 meter över havet

Sista dagen i Ladakh for vi med våra bilar upp till värdens högst belägna bilväg. Den går över passet Khardung La, som ligger på 5 606 meter över havet. Vägen fortsätter sedan mot Pakistan och Kina. Här gick en gång en gren av Sidenvägen.


Vägen dit slingrade sig upp genom en dalgång innan den så småningom började klättra upp för bergsidorna i serpentinsvängar. Den till att börja med smala men asfalterade vägen övergick då till att bli ännu smalare. Det var bara på enstaka ställen man kunde möta lastbilar. Vägbanan blev allt gropigare och bestod efterhand mest av stenar och smältvatten. På sina håll hade vägen skottats igenom höga snödrivor.


När vi efter tre timmar äntligen var uppe i passet var utsikten åt båda hållen naturligtvis magnifik. Så här högt upp har jag aldrig varit tidigare. Och lär väl inte komma heller. Det var alltså resans - och kanske mitt livs - höjdpunkt, åtminstone i fysisk bemärkelse. Efter vederbörligt tittande och fotograferande tog vi samma väg ner igen. Läs mer

Epilog
Det finns en sorglig epilog till vår vistelse i Leh. Veckan efter det vi lämnat staden orsakade monsunregnen en störtflod med efterföljande översvämning som ödelade stora delar av Leh och omgivande byar. Mellan 150 och 200 människor fick sätta livet till. Flygfältet som då var enda förbindelsen med resten av Indien skadades, men återställdes snabbt med hjälp av all närvarande militär personal. Den militära närvaron borgar också för att återuppbyggnaden kommer att gå fortare än det brukar göra i sådana här fall.

Delhi - Agra
Efter vistelsen i Leh flög vi tillbaka till Delhi. Staden ligger i inlandet i norra Indien inte så långt från Himalayas fot. Det är en av de största städerna i Indien. Staden ingår i unionsterritoriet National Capital Territory of Delhi, d v s den ligger utanför den vanliga delstatsindelningen.

Direkt från flygplatsen for vi med buss genom delstaterna Uttar Pradesh och Haryana till Agra. Uttar Pradesh är med sina 195 miljoner invånare den största delstaten i Indien. Den är också den folkrikaste administrativa enheten i världen som inte är en självständig stat. Båda delstaterna bjuder på typisk jordbruksbygd mellan de större städerna. Även Uttar Pradesh drabbades av katastrofartade översvämningan en tid efter vår hemkomst.

Agra i Uttar Pradesh var under mogulväldet säte för stormogulerna. Staden är numera mest känd för mausoléet Taj Mahal.


Vår vistelse här, liksom i Himalaya, inträffade under monsunperioden. Det innebar att det regnade ofta i mycket intensiva skurar. Samtidigt var luften mellan skurarna mycket varm och fuktig. Även här nere på nästan låglandet gällde det alltså att hela tiden ta det lugnt och inte anstränga sig. Läs mer


Delhi

Invånarantalet i centrala Delhi var strax under 10 miljoner vid folkräkningen
2001, medan det sammanhängande storstadsområdet beräknades ha nästan 22 miljoner invånare år 2009. Detta gör det till Indiens, och ett av världens, folkrikaste storstadsområden. (Wikipedia)

Vi gjorde en heldags sight-seeingtur med buss i Delhi efter att ha tillbringat en hel natt på flyget från Stockholm. Det var väl inte de bästa förutsättningarna för att uppskatta och ta till oss allt vi såg och hörde.


Ett ändamål med resan var att få en inblick i de österländska religionerna. Där-
för besökte vi i Delhi såväl Jama-moskén (bilden) som det hindu-
iska Lakshmi-Narayanatemplet. Vi såg också sikhiska tempel - och katolska kyrkor. Vår guide Helena berättade även här om de olika trosupp-fattningarna.
Läs mer.


Bussresorna Delhi - Agra och tillbaka

Efter vär återkomst till Delhi från Himalaya for vi med buss de 24 milen till Agra. Det tog hela dagen. Efter en och en halv dag i Agra for vi med samma buss tillbaka till Delhi.

Resan gick mestadels genom jordbruksbygd, ofta avbruten av små städer eller byar, där bussen alltid gick på huvudgatan och inte på ringleder. Vi såg omväxlande folklivet i byarna och odlingarna av ris och majs på landsbygden. Vi fick dock ingen känsla av att Uttar Pradesh skulle vara särskilt överbefolkad trots den stora folkmängden på en relativt liten yta. Läs mer
Typisk landsbygdsbild: Betande vattenbufflar och kor, kohägrar och en majsodling.

Gurgaon, världens blivande IT-centrum?

För tio år sedan ingick Gurgaon i jordbruksbygden runt Delhi.


Under de senaste åren har man dock förlagt en stor del av Indiens IT-verk-samhet hit. I snabb takt växer det upp jättelika komplex där världens alla ledande IT-företag har verksamheter.

Ericssons komplex var för ågra år sedan först och störst här. Nu ser det ut som en grindstuga framför de andra jättarna.


Kring dessa komplex växer det upp bostadshus som får vårt miljonprogram att se futtigt ut, både när det gäller storleken på husen och mängden av dem.

Här kan man verkligen se brytningen mellan det gamla Indiens jordbrukskultur och den numera allt snabbare gående IT-utvecklingen i Indien. Läs mer

Agra - inte bara Taj Mahal

Agra var huvudstaden i det gamla Mogulriket, som grundades av muslimska erövrare från Centralasien under 1500-talet. Det bestod till mitten av 1800-talet. Mogulerna anlade en rad arkitektoniska mästerverk såväl här som på andra ställen i riket.


Taj Mahal är naturligtvis det mest kända. Det är ett mausoleum i vit marmor, omgivet av en vidsträckt av murar och andra byggnader omgiven park. Trots att det var hett och fuktigt och det fanns många turister där upplevde jag vid vårt besök en stor harmoni och ro. Det visar, tycker jag, på storheten och skönheten i komplexet. Se fler bilder

Men Agra är inte bara Taj Mahal. Vi besökte bl a Det Röda Fortet och den på 1500-talet tilltänkta men snart övergivna huvudstaden Fathepur Sikhri. Vi fick också många tillfällen att titta på produktionen av hantverk och köpa produkterna. Så många att vi knappt hann utnyttja den fantastiska service vårt femstjärniga hotell kunde erbjuda. Läs mer

Himalaya
Det hinduiska Lakshmi-Narayanatemplet i Delhi
Vattenbufflar utanför Agra
Indusdalen från flyget
Den militära närvaron syntes överallt
Boskap på sommarbete
Kvinna på landsbygden i Ladakh
Det kungliga palatset i Leh från 1500-talet
Parkering på huvudgatan MainMmarket
Buddhistklostret Tikse
Vår svenska guide förklarar buddhismens mysterier med yviga gester
Säkerhetsgenomgång före starten
En av de lugnare forsarna (i de vildare kunde ingen fotografera)
Nästan uppe
Uppe i passet. Vägen fortsätter mot Kina och Pakistan
Ner igen. Ni ser vägen på bergssidan till höger
Från DN:s nätupplaga om katastrofen
Ris- och majsodling i Uttar Pradesh
Färgstark man vid vägen
Livet går vidare i regnet
Utsikten från vårt hotell i Delhi
Det fanns gott om breda gator i Delhi men alla var alltid fyllda med trafik
Det mest spännande i Delhi var en tur med cykelriksha genom Gamla Stan. Se bilder
Typisk byhuvudgata i Uttar Pradesh
Arbetande elefant
Monsunregn i landsortsstad
Ett av de senare IT-komplexen i Gurgaon
Bostadshus i Gurgaon, färdiga och fortfarande under byggnad
Här bor de som bygger Gurgaon
Bufflar på gata i Agra
Entrén till Det Röda Fortet i Agra
Sammanträdesbyggnad i Fatehpur Sikhri