Kniporna i Trekanten 2010

Ett par knipor kom i april
Den 18 april, samma dag som den sista isen i Trekanten försvann, kunde jag se ett knippar vid Trekantsstranden. De höll oftast till utefter Trekantsstranden, där de dök efter mat. Ibland låg de dock under det skyddade lövverket invid Matningsviken. De stannade sedan kvar månaden ut, ja honan em bra bit i i maj. Men därefter försvann de helt.

Den 23 april vid Trekantsstranden höll de på med en lustig dans av synkroniserade halsrörelser, troligen som en del av parningsprocessen. Så här såg det ut.

Honan kommer tillbaka med ungar
Omkring den 10 juni dök honan på nytt upp vid Trekantsstranden, nu med fyra små ungar. Hon måste ha häckat i närheten utan att vare sig jag eller någon annan jag pratat med det vetat om det. Min teori är att den simmat genom den underjordiska avvattningsledningen till Årstaviken och att det var där de haft sitt bo. Är det någon som vet något mer om det?

Trots att de var små var ungarna mycket företagsamma. De gjorde ibland små utflykter långt ifrån mamman och dök redan efter mat på botten. De kunde stanna under vattnet förvånansvärt länge.Jag kunde därefter ganska ofta iaktta knipfamiljen på olika ställen utefter stränderna från Trekantsstranden, Trekantsparken eller stranden mot Nybohov, d v s den östra delen av sjön. Ungarna växte till sig, men efter en tid var de bara tre.

Ett par veckor senare såg jag några av ungarna på egen hand ge sig in i slagsmålen kring matutdelningen. De fick en hel del tjuvnyp men fortsatte ändå. Familjen verkade redan då ha börjat skingras och till stor del lämnat Trekanten.

Den 11 juli såg jag någon av dem för sista gången. Då låg en ensam unge vid Fiskevården och dök efter mat. Den såg nu väldigt skicklig ut och kunde vara under vatten länge.