17 maj, Vid Trekanten


Det regnade hela natten och morgonen. Sen blev det en grå, kall dag där tempera-
turen låg under tio grader. Även mot kvällen hängde regnet i luften. Vid sextiden upptäckte vi dock att det fanns två svanar i sjön. Vi kunde då inte låta bli att gå ner och kolla dem.

Redan när vi kom ut upptäckte vi att det var full fart på fåglarna. På gräsmattan gick en strandskata och plockade mask eller vad det nu var.

Svanarna låg rakt nedanför oss. Den ene var ganska liten och hade rätt blek näbb. Det kan vara den, som hållit till i sjön över vintern. Den andra var stor och med en grann röd näbb. Den liknade alltså vår gamla svan Aloe. Vi hade med oss lite bröd, som vi kunde mata dem med. Båda åt fint ur min hand. Vi försökte se om den stora var ringmärkt som Aloe. Men vi kom aldrig åt att se det. Den ville inte gå upp ur vattnet eller lägga sig så att vi kunde se ordentligt.

Runt omkring oss fanns en hel del gråsparvar – en hona och i övrigt hanar – som ville ha sin del. En av dem flög upp från marken och tog en stor brödbit ur handen på mig. Det har jag aldrig sett gråsparvar göra tidigare.

Borta vid Fiskevården flög gråsparvar ut och in i sina bon. De visslade kring öronen på oss då vi passerade. I ett träd i närheten var några skator inblandade i ett bråk.

I många av träden utefter sjön förde snöskator oväsen. De flög fram och tillbaka mellan gräsmattan och träden med mat till ungarna. Vi såg ett bo tydligt och kunde fotografera såväl föräldrar som ungar. Jag tror att jag såg minst tre ungar.

Två starar samlade också mat på gräs-
mattan. Jag såg dem flyga in till sitt bo. Det var samma hål som förra året. Tyvärr blev det ingen tydlig bild på in- eller utfärd.

Helt plötsligt såg vi hägern på strandkanten. När vi kom närmare flög den ut över sjön i en båge och landade närmare Fiskevården. Jag närmade mig den där när den tyvärr blev skrämd av en förbipasserande hund och gjorde en ny båga ut över sjön. Nu satte den sig ännu närmare Trekantsparken. Lite senare såg jag den på nytt flyga ut över sjön för att sedan komma tillbaka in över servicehuset och försvinna mot Mälaren.

Vi såg också en del måsar ute över sjön. Och en sothöna, först vid Trekants-
stranden , sedan nära sitt bo vid Trekantsparken. Vi såg också den andra sothönan där i boet.

Så livligt som fågellivet var den här kvällen har jag aldrig sett det förut. Kanske hade det fuktiga vädret och den blöta marken gjort det lätt för fåglarna att få tag på mat för sig och sina ungar. Tyvärr var det i mörkaste laget för att få tekniskt bra foto-
grafier. Men några innehållsmässigt hyggliga bilder blev det väl ändå.