19 maj, Vid Trekanten


Det var ganska soligt, vindstilla och omkring tio grader. Jag gick ut vid ettiden för att se om det var samma aktivitet på dagen som i lördagskväll. Det var mycket aktivitet men annorlunda.

Sothönsen närmast oss verkade ha vaktavlösning i boet när jag kom. En simmade in och möttes av den andra så att boet föreföll tomt ett ögonblick. Gråsparvarna flög som vanligt omkring överallt med mat till bona i Sportfiskarnas hus och i buskarna.

Det var nästan ingen aktivitet kring snöskate-
bona utefter sjön. Där-
emot träffade jag på två ungar på gräsmattan. Den ena kunde flyga när jag kom för nära.

Den andra (den på bilden) kunde uppenbar-
ligen inte flyga ordent-
ligt. Vad som hände med den kan du läsa här.
Lilla snöskatans första flygtur - pdf

 

Vid Matningsviken träffade jag på ett sothönspar med sex nykläckta ungar. De simmade runt i kanten under pilarna ett tag innan de tog sig längre in under dem. En av ungarna vågade sig t o m upp på land. Fast fortfarande med pilar ovanför.

Lite längre bort träffade jag på en andhona med fem ungar och borta vid svan-
boet ytterligare en. Den här hade elva ungar. De simmade utefter land under pilarna mot Matnings-
viken.

Svanparet låg i sjön utanför boet. Jag vände där.


I träden intill sothöneboet där klättrade en nötväcka omkring och samlade på mat till sina ungar. Vid den lilla bersån kom hägern inflygande och slog sig ner i en av pilarna. Efter en stund flög den ut över sjön men återvände och slog sig ner bland pilarna där på ett ställe, där jag inte kunde se den.

Nedanför Terrassen samlade ett par starar på mat. Jag såg att de flög in med den till ett träd, som lutade sig ut över sjön. Det visade sig att boet satt på ett sådant sätt och var vänt mot sjön så att jag inte kunde se själva ingången. Däremot kunde jag - om jag lutade mig mot ett träd, som växte ut över sjön och kikade i en liten lucka mellan löven - fotografera de vuxna fåglarna vid boet.

Vid Matningsviken träffade jag på nytt på andhonan med elva ungar. Under pilarna på andra sidan viken låg ett par viggar. Honan dök oupphörligen efter mat medan hanen låg kvar på ytan och kollade läget.

Ett par koltrastar rotade runt vid spaljen under lagerbyggnaden för Nordströms Trä. Möjligen hade de ett bo längre in under byggnaden.

En stare letade mat på gräsmattan nära Fiskevården. Den flög iväg med sitt byte någonstans bakom huset, där den tydligen hade sitt bo. Jag såg alltså aktivitet kring två starbon, dock inte det, som jag bevakat tidigare. Det såg nästan övergivet ut. Kanske var ungarna där redan utflugna? Det går ju fort dessa dagar.


En ensam skrattmås vid Trekantsstranden

Viggpar vid Trekants-stranden

Koltrast, hona, vid Nord-ströms trä