1 juni, Till Vinterviken


Det var nästan lika varmt i dag men med lite soldis.

Vi kom ut lite före ett. Vid Trekantsparken låg två vigghanar. Ytterligare två låg ute på sjön lite längre bort. Svanparet stod uppe på land och blev matade. En stare letade mask på gräsmattan.

I Matningsviken låg ett sothönspar med tre ungar. De var lika stora som de sex ungarna vi såg föregående dag. Även här matade föräldrarna ungarna med vad de hittade. När de inte fick mer mat här drog de sig vidare bort mot Trekantsstran-den.

Vi gick vidare och slog oss ner nära grillplatsen för att äta vår picnicmat. Då såg jag hägern flyga förbi i riktning mot Matningsviken. Jag skyndade mig tillbaka dit för att se vart den tog vägen. Den fanns inte där. Däremot fanns sothönsfamiljen med sex ungar där nu. Även de blev matade. Hägern återfann jag nu på sin vanliga plats på plattformen, innanför staketet.

När jag kom tillbaka till picnicplatsen såg vi en sothöna jaga bort en gräsand från trakten av deras bo. När vi på nytt började förbereda vår picnic såg vi en gräsandshona, som legat nedanför själva grillplatsen jaga bort en sothöna därifrån. Hon förföljde den mycket aggressivt medan de båda flög bort emot Matningsviken.

När jag tittade efter såg jag att hon lämnat sex halvvuxna ungar på stranden. Det tog ganska lång tid innan honan återvände. Möjligen vaktade den andhona och de två andhanarna, som låg i vattnet utanför, ungarna under hennes frånvaro. När familjen återförenats simmade den in under pilarna i närheten av sothönsboet, åtföljda av en av hanarna.


Några gråsparvsungar kretsade kring oss medan vi åt. Vi fortsatte sedan mot Blommensbergsviken. Svanarna hade nu flugit hit. Där såg vi på nytt en sothöna angripa och jaga bort dem från närheten av hennes ungar. Svanarna verkade nu mer vana vid angreppen och drog sig sakta undan. Vid ett tillfälle tyckte sothönan att det gick för långsamt och gav en av svanarna ett rejält nyp. Det var möjligen det som fick svanarna att sakta dra sig bortåt. De två ungarna höll till längst in i viken tillsammans med den andra sothönan. De var betydligt mindre än de andra kullarna vi sett idag.

Vi fortsatte bort mot Vinterviken, där det nu var sommarmarknad. Vi köpte ytterligare några plantor till balkongen. Blomsterprakten på kolonilotterna var inte mindre nu än igår.

Vi fortsatte ut på udden mellan Vinterviken och Mörtviken, där vi slog oss ner. Jag badade. När jag tog en promenad upp på berget och ner mot vattnet i Mörtviken skrämde jag upp en strandskata, som efter några varningsrop flög upp från stranden och flög ut över vattnet. Jag tittade mig försiktigt omkring men upptäckte inte något bo i närheten. Men det borde finnas något där med tanke på hennes beteende.

På hemvägen träffade vi på årets första rödklöver. Där såg jag också en fluga på ett blad.


Blomsterprakt

Årets första rödklöver

Fluga i närbild