13 januari, Runt Trekanten

Värmen hade kommit tillbaka med besked. Det var 10 grader varmt ute och solen sken. Vårtecknen hade börjat dyka upp. Moa hade vintergäck i sin trädgård.

Marianne och jag gick ut vid ettiden, medsols som vanligt. Träden började tydligen tro att det redan var vår. Det fanns färska hängen och nya knoppar på många träd. Fåglarna kring sjön – koltrast, talgoxe, gråsparv, blå-mes - föreföll att hitta gott om mat på marken.

Jag höll som vanligt ögonen mest på sjön och vad som fanns där. Det fanns många fåglar i sjön – kanadagäss, gräsänder, en vigg, en sothöna, och en svan-unge.


Marianne tittade också åt andra hållet. Plötsligt fick hon se att det satt en större hackspett på andra sidan gångvägen sett från Matningsviken. Den satt i huvudhöjd på en torr trädstam ett tiotal meter in från gångvägen, helt öppet för insyn. Jag stannade och fotograferade den ur olika vinklar under ca tio minuter. Först när jag kom mycket närmare – kanske fem meter ifrån – flög den iväg. När jag tittade på bilderna såg jag att det var en hona.

När vi fortsatte letade en flock med grön- och gråsiskor mat kring gångvägen efter Badviken. En koltrasthane höll till i bland-lövskogen på sluttningen upp emot Nybohov.

En helt fantastisk ”vårvinterpromenad” fast vintern ännu inte kommit.