23 september, Till Vinterviken och Mälarhöjden

Det hade varit grått och möjligen regnat under natten men klarnade upp på förmiddagen. Temperaturen gick upp emot 15 grader och det var vindstilla. Ett skönt höstväder, som kanske hade kallats brittsommar om det kommit ett par veckor senare.

Vi gick ut vid tolvtiden. Och i naturen var det verkligen höst även om några växter blommade för fullt. Vi följde Nybohovssidan av Trekanten. Hägern var förstås på plats men annars var det påtagligt ont om fåglar både på land och i sjön.

Vi fortsatte mot Vinterviken. Det var gott om folk som promenerade. Vi gick igenom koloniträdgårdarna vid Vinterviken. Där var verkligen fortfarande en blomsterprakt men överallt såg man tecken på förgängligheten i det hela. De prunkande blommorna omgavs av vissna blommor och löv, slokande stjälkar och kala jordar, som förberetts för nästa vår. bilderna finns i galleriet här.

Vi åt medhavd lunch – kycklingsallad - på bryggan vid Vinterviken omgivna av andra, som satt i solen också utnyttjade kanske årets sista promenaddag. Sedan fortsatte vi mot Hägerstenshamnen. De enda fåglar vi såg där var en flock gräsänder, som blev matade.

Marianne såg en affisch om en ”jätteloppmarknad” i Axelsberg, så vi gick dit. Det visade sig bara vara lite, inte särskilt intressanta, prylar i ett garage och på en garageuppfart till ett radhus. Inte ens Marianne hittade något att köpa. Men vägen dit gick igenom bebyggelsen i Hägerstenshamnen, som vi inte tidigare sett från det här hållet.

Och när vi ända var ute på nya vägar fortsatte vi bort upp på Klubbacken. På sluttningen hörde och såg vi en mindre hackspett. Den satt tyvärr så till att det inte blev några bra kort även om avståndet var litet. Vi träffade på samma (?) hackspett senare på Klubbacken. Utsikten däruppifrån bort mot Essingen och Ulvsundasjön var faktiskt värd ansträngningarna att forcera den branta backen. eller hur?

Vi tog oss ner på andra sidan mot Mälarhöjden. Vi passerade Bellmanskällan och gick till T-banan. Vi tog en kaffe och en chokladkaka vid Pressbyrån där innan vi åkte hem. Vi var hemma igen kring halv fyra.