30 september, Runt Trekanten

På lördagen hade det varit riktigt dåligt väder, blåsigt och regnigt. Men idag sken solen från en himmel med bara tunna moln. Det var vindstilla och 17 grader redan på förmiddagen. Och när vi gick upp såg vi från matbordet att det låg ett svanpar i Matningsviken. Vi gick därför ut redan vid tolvtiden.

Några änder låg i vattnet vid Trekants-
stranden. När vi ställde oss vid Matningsviken kom svanarna dit. Vi hade bröd med oss för att locka upp dem på land. Då skulle vi kunna kolla om det var Aloe med ny fru genom att titta på ringmärk-
ningen. En av svanarna var ringmärkt men den vägrade att gå upp när vi stod för nära. Och stod vi längre bort snodde gråsparvarna brödet. Vi kunde ändå fotografera ringmärkningen i vattnet. Det började med "X8" precis som Aloes. så nog var det han.

När vi matade svanarna samlades alla gräsänder också i Matningsviken tillsammans med en sothöna. Annars fanns det inga fåglar ute på vattenspegeln. En talgoxe lät sig fotograferas i Blommensbergsviken och hägern var på plats på plattformen.

På träbryggan för gångvägen intill stod två fiskare. Marianne sa just att vi aldrig hade sett någon fiskare få någon större fisk än en abborre när en av dem fick napp. Han halade in den och tog upp den i en håv med hjälp av sin kamrat. Det visade sig vara en regnbåge på flera kilo. De hängde upp den i en grenklyka. Den skimrade vackert i solskenet.


Regnbågen dras in

Den tas upp i håven

Den hängs upp