20 december, En julhälsning från Aloe


Det hade regnat under natten. Regnet hängde fortfarande i luften. Jag hade inte räknat med att behöva gå ut idag över huvud taget. Vädret lämpade sig inte för fotografering, vilket syns på de här bilderna.

Men när jag skulle börja laga min lunch såg jag två svanar borta vid Nynäs. De lyfte och landade på nytt vid vid Fiskevården. Jag hade tidigare i veckan sett en svan i sjön, men inte kollat upp om det var någon bekant. Men av någon anledning fick jag nu direkt känslan av att de här kunde vara Aloe med hans nya hona. Det kunde jag ju inte låta bli att kolla.

Jag rafsade ihop lite bröd och gav mig iväg. Svanarna sim-made bort mot Badviken, där jag hann upp dem. Den ena svanen kom genast fram när han såg mig. Och när han såg brödet blev han ännu ivrigare och kom upp på land. Då såg jag att den var ringmärkt. Och med rätt nummer, X8413. Visst var det Aloe som var här med en jul-hälsning till alla oss vid Trekan-ten. Om du undrar vem Aloe är kan du läsa om honom via län-karna till höger.

Hans hona följde efter upp på land. De åt hungrigt. Men de tog ändå brödet så fint ur handen, som jag bara sett dem göra. Annars var det ganska många fåglar ute, även om det var svårt att fotografera dem i gråvädret. Många snöskator och några koltrastar höll till på gräsmattorna. Gråsparvarna höll till i sitt buskage vid Fiske-vården. I Matningsviken fanns en kanadagås och några gräsänder. En flock skratt-måsar låg ute på sjön. Och på hemvägen såg jag en ensam storskrake simma utefter Trekantsstranden.