12 oktober, Runt Trekanten


Det var fantastiskt fint höstväder igen. Strålande sol, tolv grader varmt och relativt vindstilla.

Vi kom ut efter lunch. Det första jag såg var en råtta, som sprang fram och tillbaka över gångvägen i Trekantsparken. Den tog ovanligt god tid på sig, men jag fick ändå inte till något riktigt fotografi på den.

Vid vattnet stod en familj och matade de tiotal kanadagäss som låg där tillsammans med en del gräsänder. En skata drack vatten ur sjön bredvid dem.

I Matningsviken låg ytterligare ett tiotal kanadagäss och en mängd gräsänder. En av gässen hade ett nästan helt vitt huvud och hals. Det beror på att den där saknar det svarta färgämnet melanin. Det förekommer säll-synt bland andra fåglar men är ganska vanligt bland just kana-dagäss.

Där fanns också två sothöns. Det låg ytterligare två sothöns mellan Badviken och Blommensbergsviken.

Vi gick uppför trappan från Blommensbergsviken till gångvägen på sluttningen. Strax ovanför trappan såg jag två nötskrikor i skogen bredvid vägen. De flaxade runt lite grann. Ibland såg de ut som om de jagade varandra på skoj.

När vi närmade oss bollplanen tog vi av på en liten stig ner mot tomtplatsen. Där skrämde vi upp en fälthare. Den tog sig ut på gångvägen och försvann upp mot bollplanen.

Vid en bänk i Kryddparken var det gott om gråsparvar, som letade mat på marken. De blev för en stund skrämda av att en skata slog sig ner där. De återvände dock snart. En snöskata satt i trädet ovanför och kollade om det fanns något ätbart för henne också.