18 oktober, Runt Trekanten och Gröndal


Under den senaste veckan har en stor del av lövverken på träden fallit av. Den stora höstfärgprakten vi haft ett tag håller på att ta slut. Det här har lett till att jag nu från min balkong börjar se Plattformen allt bättre. Sedan en tid har skarvarna lämnat konstruktionen vid plattformen. Men de senaste dagarna har jag hemifrån sett en skarv uppe på en av pelarna på konstruktionen. Men när jag i morse tittade
ut mot vattnet såg jag inte mindre än sex skarvar på pelarna och staketet kring plattformen. När vi väl kom ut efter lunch var det dock bara en skarv kvar därute.

Det var ett strå-lande väder med klar himmel, ganska lite vind och 7-8 grader varmt. Kylan bet lite i händer och kinder.

Vid stranden vid Trekantsparken hade en skata hittat något, som såg ut som en liten vindruva. Uppenbarligen en läckerbit för den.

Där, liksom i Matningsviken var det också gott om kanadagäss och Alla gräsands-hanarna hade nu återfått sitt normala skimmer i fjäderdräkten efter ruggningen.

I Matningsviken låg också ett par sothöns. Ett annat par låg ute vid sjögräsbältet. Det verkar som om ungfåglarna dragit iväg från Trekanten för att träffa andra ungfåglar någon annanstans.

Från Badviken tog vi av mot Gröndal för att gå på en vernissage på biblioteket med många fina målningar av Lena Birksten från Trekanten med omgivningar. Där fanns både svanar och kanadagäss. När vi kom ut därifrån hade solen försvunnit. Det blev då ganska gråkallt. Vi gick ändå över berget ut mot Mälaren och följde den hemåt.

På bergssluttningen lite längre fram fanns en mängd talgoxar och gråsparvar. De hoppade runt på marken eller flög mellan träd och buskar. En talgoxe satt under armstödet på en bänk och försökte få loss en snörstump eller vad det var, kanske för att försöka bygga bo med den.

Några sothöns och gräsänder höll till intill stranden. Några skator och kråkor satt på ett hustak. Annars var det ganska ont om fåglar på hemvägen.

PS. De senaste förmiddagarna har det suttit fyra resp tre skarvar kring plattformen. Är det början på en invasion?