25 oktober, Runt Trekanten


Det var en ganska solig morgon, men det mulnade på som väntat under efter-middagen. Det var drygt 10 grader varmt och ganska blåsigt. Nu hade nog de flesta löven fallit, även om det fortfarande var så mycket kvar att det fanns höstfärger även i träden.

Vi kom ut efter ett. En mängd kanadagäss och en del andra fåglar blev matade vid Trekants-parken. Jag såg inga skarvar vid plattformen, bara hägern. Men lite senare kom det upp två ungfåglar ur vattnet. En slog sig ner på ponto-nen, en annan uppe på pelarna. Men det verkade inta vara någon invasion på gång som jag befarade förra veckan.


En annan flock kanadagäss låg nära Matningsviken. När de flög iväg föll en av dem tillbaka ner i vattnet när den startade. När den på nytt kom upp i luften såg jag att det hängde en flera meter lång lina från ena benet. Det såg ut som en fiskelina med drag. Linan hade väl fastnat i vid första startförsöket.

Fyra sothöns låg ute vid Sjögräsbältet. De flesta änderna i sjön hade för ovanlig-hets skull samlats på Nybohovssidan. Där var det gott om nedblåsta löv i strand-kanten. Änderna åt av frön o dyl, som fanns bland löven.

På andra sidan gångvägen satt ett par snöskator i ett träd. En tredje satt i trädet intill. Det var faktiskt länge sedan jag såg snöskator här ikring.


När vi kommit runt sjön hade sammanlagt nitton kanadagäss samlats i viken vid Kryddparken. Så många har jag aldrig sett på samma ställe tidigare. Den vithövdade kanadagåsen låg hela tiden lite för sig själv. Jag vet inte om det var tillfälligt eller om den undvek de övriga. Eller om den var utesluten ur gruppen. När de simma-de därifrån låg den först och de andra följde efter, nästan som om de jagade bort den.
På bilden finns den längst bort till vänster.