Raudfjorden och Fuglefjorden


Under natten förflyttade vi oss till nordöstra hörnet av Svalbard. Där ankrade fartyget upp i Fjordmyn-ningen. Här bjöds vi på ett strålande solsken som varade hela dagen.

Raudfjorden och Fuglefjorden

Blommor, glaciärer och fler isbjörnar i Raudfjorden
Efter frukosten gjorde vi en landstigning på Kapp Svensksund vid Raudfjordens mynning. Det var en låglänt, stenig udde omgiven av höga fjäll. Ett av dem speglades i den lagun, som låg på udden.

De flesta gav sig direkt efter landstigningen ut på en vandring upp i bergen. Jag och några till valde att stanna på udden och fotografera, mest blommor. Fler blombilder hittar du här.
Spegling i lagunen
Purpurbräcka vid Kapp Svensksund
Fjällsippor vid Kapp Svensksund
Praktlav och fjällsippor vid Kapp Svensksund

Vi, som hade stannat kvar vid Kapp Svensksund, begav oss så småningom tvärs över fjorden till en liten vik på andra sidan. Där fanns bl a ett fågelberg med mest spetsbergsgrisslor. Många av dem låg på vattnet när vi passerade dem. Där träffade vi också på en tobisgrissla, som fångat sin favoritfisk, en tobis.
Spetsbergsgrisslor på klipphyllor på fågelberget
Spetsbergsgrisslor på vattnet
Tobisgrissla som fångat en tobis

Längst in i dalen låg en glaciär med en spännande kalvningsyta. Men den glömde vi helt bort när vi upptäckte en isbjörn, till synes på väg upp mot fågelberget för att söka ägg.


Till vår överraskning avbröt den sin vandring uppåt för att åka kana nedför snöslätten. Och upprepade det en gång till. Sedan startade den en vandring utefter stranden nedanför berget. Helt plötsligt såg vi två isbjörnar där, en på väg in mot ett stenskravel, en annan på väg därifrån på andra sidan. Den senare försvann snart ur vår åsyn medan den vi först såg fortsatte runt udden, Fler bilder på det här skeendet finns här.

Isbjörnen kanade nedför snöfältet

Då hade vi kommit ur radioskuggan inne i viken och kunde rapportera till de andra vad vi sett. De tog sig över fjorden så fort som möjligt för att också de skulle få se åtminstone den ena av våra björnar. Vi var tyvärr tvunga att återvända till fartyget så att andra kunde ta vår gummibåt.

Medan isbjörnen åkte kana såg vi också en svalbardsren på ett snöfält bortom björnen.

Massor av glaciärer och vittrutar samt en storsäl i Fuglefjorden
Från Raudfjorden tog vi oss till den närliggande Fuglefjorden. Den var helt omgiven av mäktiga glaciärer med kalvningsytor ut mot fjorden. Våra zodiaker kändes små när vi kom närmare de höga, lodräta isytorna.

Under hela tiden skedde mindre kalvningar av stora snösjok blandade med smärre isblock. Några stora kalvningar såg vi inte, men de lär vara ganska ovanliga. I den här i övrigt fullkomligt tysta omgivningen ekade och mångdubblades braken även från de små kalvningarna när snön och isen träffade havsytan. Tyvärr visste man aldrig när och var snön skulle lossna så att man kunde titta dit och rikta kameran.
Glaciärer kring Fuglefjorden
Zodiakerna kändes små invid glaciärerna
Snabbt fångad liten kalvning
Zodiaken bland alla glaciärer

Bland isflaken på vattenytan var det gott om vittrutar. Där fanns också en del stormfåglar och grisslor. På återvägen till fartyget mötte vi en storsäl.

Fler bilder på glaciärerna hittar du här och på fåglarna här och här. Fler sälbilder finns här. Det finns också en filmsnutt med panorering över en del av glaciärfronten här.

Väl tillbaka på fartyget var det dags för ett BBQ-party på däck, men det beskriver jag mer om här. På kvällen höll jag mig uppe och beskådande från däck en fantastisk midnattssol.