10 oktober, Till Örnsberg

Många kanadagäss och viggar samt en gråtrutsunge var på besök. Svanen fanns här liksom många gräsänder och sothöns. Jag såg en ringduva och en talgoxe i skogen.


När jag vaknade på morgonen låg dimman tät och vacker över Trekanten. Den lättade dock snart och det blev en mycket vacker höstdag med strålande sol, blå himmel och starka höstfärger i lövverket. Temperaturen låg kring åtta grader och det var helt vindstilla. Bättre än så här kan hösten inte bli!

Träd vid Trekantsstranden
Bärklase vid Svanboet

Vid badplatsen

Jag gick ut en sväng upp emot Nybohov redan på morgonen. Jag såg tyvärr inte så många fåglar, som jag hoppats på. Men en ringduva satt tyst i ett träd intill gångvägen. På nervägen satt en talgoxe oväntat stilla så länge att jag hann fotografera den. Flera bilder t o m. De brukar annars alltid flyga oroligt från gren till gren på jakt efter nya frön och aldrig stanna upp.

I Kryddparken - eller Doftparken, som den väl egentligen heter - satt några gråsparvar på marken. Några skator förde oväsen i en trädtopp. Men det var i stort sett allt.

När vi gick ut igen vid ettiden fanns det gott om fåglar vid Trekantsparken. Där fanns mest gräsänder naturligtvis. Men också en stor flock kanadagäss, stadsduvor, kråkor, skator och gråsparvar. Och en trutunge. Men inga sothöns.


Utefter Trekants-
stranden fanns enstaka gräsänder. där fanns också några sothöns. Svanen låg där och betade löv från träd vid strandkanten. Matningsviken var full av änder. Några skator kivades på gångvägen mot grillplatsen. Där dök en vigghona efter mat nära land.


Det är förresten lustigt att se när viggar och sothöns dyker. De liksom hoppar upp ur vattnet och viker ner huvudet för att få fart ner mot botten.

Längre ut, liksom i Sjögräsbältet fanns det många fler viggar, liksom många sothöns. Även de höll på att dyka efter mat.

Vigghonan vid grillplatsen..
...dyker

Vigghanar i Sjögräsbältet

Vi fortsatte bort emot Vinterviken. Där fanns påtagligt få fåglar. Men det var fortfarande gott om blommor på odlingslotterna. Ett par pilfinkar stod vid en vattenpöl på gångvägen nära vattnet. På andra sidan Hägerstenshamnen fanns det en flock gräsänder. Vi fikade ute i det vackra vädret vid Örnsbergs bageri innan vi åkte hem.
Vinteräpplen i Vinterviken
Rosor på en buske

Solros
.