19 oktober, Runt Trekanten

Tre storskrakar fiskade vid Fiskevården. En skarv fanns ute på vattnet liksom många viggar, gräsänder och sothöns. Svanen låg i Matningsviken.

Sedan förra promenaden har det varit grått, regningt, kallt och blåsigt. Så även i morse. men under dagen kom det in en varmfront, så det var 10 grader varmt, vindstilla och en del sol när jag gick ut vid ettiden.


Jag gick medsols idag. Hägern är fortfarande borta. den har väl flyttat för säsongen. Några få gräsänder åg utefter stranden. Som vanligt var det gott om viggar och sothöns i Sjögräsbältet. Alla viggar verkar inte komma överens, trots att det verkar finnas gott om mat där.

Bland de övriga fåglarna utanför träden vid Nynäs låg en ensam skarv. Just när jag lyckats få in dem i kameran mellan alla löv flög den upp, gjorde en sväng över sjön och försvann bort över Nybohov.

Skarven startar...
...och flyger iväg...

...bort över Nybohov

Nästan hela förra hösten hade vi 5-6 skarvar, som satt på Den plattform, som då fanns ute i sjön eller fiskade omkring den. De åt väl upp sig inför den fortsatta flytten söderut. Jag antar att sportfiskarna nu är glada för att plattformen försvann.

I Matningsviken fanns många gräsänder, en sothöna, svanen och en kanadagås. Alla andra kanadagäss - de sades ha varit 40 stycken igår - hade lämnat sjön.

Vid Fiskevården hade tre storskrakar, en hane och två honor, formerat ett litet drev och jagat in småfisk i viken. Det är deras vanliga sätt att fiska. Det kan vara upp till 20 fåglar i ett sådant drev.


När jag kom började de dyka efter fiskarna. Ofta dör de samtidigt och i samma riktning för att även under vattnet driva fiskarna dit de ville. De höll på ganska länge innan de i samlad tropp drog iväg ut på sjön för att göra om samma sak på någon annan plats.

Storskrakvarna bildar drev...
...dyker...

...och kommer upp med fisk

Vid Fiskevården låg också några gräsänder, liksom utefter Trekantsparken.I parken fanns också gott om skator. Flera av dem samlades kring lite mat någon slängde ut.
.