31 december, Nyårsaftonen, Runt Trekanten

Jag såg skator, koltrastar, talgoxar, blåmesar, gråsparvar och pilfinkar samt en snöskata och en nötväcka.

Strålande sol
På nyårsaftonen var det strålande sol och vindstilla. Det kändes som om det var evigheter sedan sist. Temperaturen låg på sex minusgrader.


Ett sådant tillfälle får man ju inte missa, så jag gick ut redan vid tolvtiden. Så här sken solen på omgiv-
ningarna. Men den nådde som vanligt inte ned till promenaden runt sjön ens vid middagstid. Trots det var det en mycket behaglig promenad.


Samling i Fågelparadiset: koltrastar, snöskata, stadsduva och massor av småfåglar
När jag kom till Fågelparadiset satt en stor flock med gråsparvar och pilfinkar på snön på uteplatsen och åt av alla frön o dyl, som fanns där. Jag tog kortet nedan på avstånd och försökte ta mig närmare men då flög de iväg allihop och återväde inte så lange jag vistades i närheten.
Pilfinkar och gråsparvar vid Fågelparadiset

I stället fick jag fotografera småfåglarna när de satt i träd och buskar. Där fanns förutom gråsparvarna och pilfinkarna några talgoxar och blåmesar.

Nu var det i stället de större fåglarna som vågade sig fram. Koltrastar naturligtvis, men inte så många som jag brukar se här. Några slog sig ner på ett bord på uteplatsen. Snöskatan, som jag såg för några dagar sedan, försökte också ta sig dit, men flög skrämt iväg så fort någon av koltrastarna gjorde en häftig rörelse. En stadsduva vågade sig dock fram och slog sig ner på marken under bordet.
Koltrast, hane, vid Fågelparadiset
Koltrast, hona, vid Fågelparadiset

Snöskata som inte vågade sig fram

Glest med fåglar utefter sjön
Annars fanns det inte så många fåglar kring sjön. Några blåmesar satt dock vid buskaget närmast Matningsviken. Men det fanns inga siskor eller steglitser, som kommit in en del stränga vintrar tidigare. eller ens några mer vanliga fåglar.

Livligt även kring Tomtplatsen: koltrast, skata, talgoxe och nötväcka

Liksom vid förra promenaden gick jag upp på sluttningen mot Nybohov.Jjag ville se om det fanns mer fåglar där nu i solskenet. Men det var till en början lika fågeltomt som tidigare. Däremot kunde jag konstatera att det frusit is över stora delar av bäcken, vilket jag inte sett tidigare år.

Den djupa snön inbjöd inte till att gå ner till Tomtplatsen, där det ju brukar vara mest fågelliv. Men jag tittade ner dit uppifrån gångvägen.


Då såg jag en hel del liv i trädtopparna. Där fanns några koltrastar i ett träd. En skata gjorde dem sällskap. I trädet bredvid såg jag några talgoxaren och en nötväcka. Det var nog en av dem som boade där i våras. Däremot saknade jag fortfarande hackspettarna och nötskrikorna från tidigare år.

Nötväcka vid Tomtplatsen