24 april. Strandskatorna ligger på ägg och sothönsen bygger på bon

Jag fotograferade knipa, knölsvan, strandskata, sothöna, gräsand, silltrut och stadsduva.

Fortfarande strålande vårväder med sol och uppåt tjugo plusgrader. Det är en fantastisk värmebölja vi fått så tidigt. Nu börjar allt ske tidigare än normalt, trots den långa och kalla vintern.

Strandskatorna på taket ligger på ägg


Strandskatorna på taket till Ahlsells har under den gångna veckan allt oftare lagt sig på samma plats, där de förra året låg på ägg. Sedan skärtorsdagen har alltid någon av dem legat där. Det tyder på att de redan ligger på ägg.

Sedan långfredagen har även en fiskmås legat på samma plats på taket. När jag tittar på bilderna visar det sig att den inte ligger på ägg utan faktiskt är död. Tyvärr.


Svanarna gör sig hemmastadda
Svanarna är kvar och rör sig över hela sjön utefter Trekantsstranden. På påskaftonen höll de på med den halsdans som markerar samhörighet och kan vara inledningen på en parning. Om det blev det den här gången såg jag inte. Dagen därpå höll de rejält avstånd mellan sig men på annandagen låg de tillsammans på land vid Trekantsparken.

Sothönsen börjar bygga på sina bon
Eftersom lövsprickningen redan är på gång fick jag börja med min årliga "sothöns-
boinventering" lite tidigare än vanligt, för att få en chans att se bona. De brukar senare vara nästan omöjliga att se bland alla löven.

Problemen är att många sothönspar ännu inte har börjat bygga på sina bon. Inventeringen kan alltså inte bli särskilt fullständig. Men jag såg åtminstone sju bon, några gamla sedan flera år men åtminstone fyra nya eller i nytt läge.

Vid Trekantsstranden har det funnits ett bo under samma träd så länge jag följt sothönsen här. Placeringen har dock varierat något. I år låg en sothöna i ett nytt bo lite ängre ut än tidigare.

Utefter Tre-
kantsstran-
den fanns två bon på ställen där jag tidigare sett ungar men inte själva bona. Det ena var nära Sportfiskar-
na, det andra nära Matningsvi-
ken. I det senare kom två sothönor med material att bygga på boet med.

När en tredje sothöna i lugn och ro simmade förbi boet och var på väg bort därifrån blev den våldsamt attackerad av en av sothönorna vid boet. Den blev t o m förföljd i luften flera hundra meter från boet.

Det gamla boet på andra sidan Matningsviken låg kvar men var tomt. Intill det fanns två gräsänder och kniphanen, som jag inte sett på ett tag. Men plötsligt kom två sothönor dit från varsitt håll. Den ene jagade den andre och kom upp på ryggen på den. Det var dock svårt i allt plasket att avgöra om det var en parning eller en revirstrid. Den angripna försvann sedan mot boet på andra sidan Matningsviken.

Det fanns ingen aktivitet kring boet vid Grillplatsen. I boet nära svanboet ser det ut som om det ligger en död sothöna i boet. En annan höll till en bit därifrån och ropade högljutt.

Det sjunde boet, mitt i Blommens-bergsviken innanför bron, var helt nytt. Där kom en sothöna simmande med en pinne som den lade i det halvfärdiga boet. Detta upprepades gång på gång. En annan sothöna ropade närmare brofästet på badsidan, där det låg ett bo förra året.

Gräsänderna bildar par
Gräsänderna är som vanligt ganska många. En del bildar tydliga par och söker sig mot Södra stranden, möjligen för att hanarna lättare ska kunna hålla andra hanar från sina honor.

Men här fanns också ensamma honor, mer eller mindre färdiga för parning. En tog uppenbara initiativ i den riktningen. Hon sökte upp en hane, följde efter honom och simmade in precis framför honom. Hon upprepade det till dess han klev upp på hennes rygg och fullbordade parningen.

Men hon nöjde sig inte med en gång. Hon fortsatte samma uppvaktning gång på gång, även uppe på land,trots att han verkade helt ointresserad. Han t o m lade sig på magen och kröp förbi henne när hon lade sig i vägen för honom.

En annan hona - eller kanske samma men vid två olika tillfällen - blev uppvaktad av flera hanar men var inte intresserad. När de blev för närgångna dök hon ner under vatttnet för att komma undan. Gräsänder är ju simänder och sägs inte kunna dyka. Men den eller de här kunde uppenbarligen det. I det ena fallet föjde också hanen med ner i djupet en bit. Såvitt jag kunde se låg den eller de här honorna ovanligt djupt även när den/de simmade på ytan.

På andra sidan, utefter Trekants-
stranden, finns det fler hanar än honor. Det kan vara sådana, som ännu inte har några honor. Eller också sådana, som redan parat sig och där honan ligger på ägg någonstans. Ensamma honor ser man så här års ganska sällan.

Andra fåglar kring sjön
I bersån höll några på att grilla korv. En del måsar och trutar hade samlats utanför för att få vara med på partyt.

Vid Trekantsparken höll ett par stadsduvor på att bekanta sig med varandra.

Björklöven har slagit ut
Nu har björklöven slagit ut på nästan alla björkar. De här bilderna är från en björk vid Fågelsången. Bilden till höger visar en hästkastanj vid Trekantsstranden, där såväl blad som blommor nästan är utslagna.

Nya och "gamla" vårblommor


Jag skrev tidigare att "nästan alla" vårblommor redan kommit. Det var långt ifrån sant. Här kommer flera nya: Gulsippa, vintergäck, maskros, pingsliljor och pest-
skråp. Fler lär det bli.

Och så några nya bilder på blommor, som varit med tidigare. Vitsipporna ligger nu som stora vita mattor lite här och var, men mest på nedre delen av Sluttningen, närmast Södra stranden.


Scilla vid Nordströms Trä Tussilago vid Trekantsstranden Vitsippa vid Södra stranden
Halsdans av svanparet
Båda svanarna uppe på land i Trekantsparken
Sothöna i boet vid Trekantsparken
Förföljandet fortsatte även i luften
Kniphane vid sothönsboet bortom Matningsviken
Inledning till parning eller revirstrid
Död sothöna i boet vid Svanboet
Sothönan i Blommensbergsviken bygger på boet
Gräsandspar vid Södra stranden
Ensam gräsandshona vid Södra stranden (inte dykaren)
Gräsandspar vid Trekantsparken
Måsar och trutar vid bersån vid Anticimex
Silltrut vid bersån vid Anticimex
Stadsduvor vid stranden av Trekantsparken
Hästkastanj vid Trekantsstranden
Pingstliljor vid Nordströms Trä
Pestskråp vid Matningsviken
Vintergäck vid Badet
Maskros vid brofästet
Mattor av vitsippor vid Södra stranden