Nya bilder

November 2014

29 november. Färre fåglar i sjön, men blåmesar, grönsiskor och en koltrast på land.

Ännu en gnutta sol. November i år har varit den solfattigaste novembermånaden sedan mätningarna startade år 1906. Med dagens skörd kom vi upp till fyra timmars sol under hela månaden. Genomsnittet var tydligen drygt 50.

I Dungen bredvid den lilla lekplatsen tjattrades det mycket intensivt. Det lät mer som en irriterad snöskata. Jag följde ljudet och hittade lite överraskande en koltrasten dold i en buske. Jag vet inte vad som orsakade utbrottet.
Koltrast i Dungen

I närheten av det gamla Svanboet vimlade det av småfåglar i trädtopparna. De var som vanligt svårfotograferade. På mina bilder hittade jag grönsiskor och blåmesar. På marken där samt i en del andra träd under promenaden fanns det fler blåmesar.


Grönsiska i träd vid det gamla Svanboet
Blåmes i träd vid det gamla Svanboet Blåmes under träd vid det gamla Svanboet

Ute på sjön fanns det betydligt färre fåglar än vid förra promenaden. jag såg en storskrake, tre viggar samt en del sothöns och gräsänder. Fler var de inte.


Sothöns vid Sportfiskarna
Sothöna vid Sportfisakrna Sothöna vid Badet

23 november. Korpar, skarv och storskrakar

Äntligen en gnutta sol. Och dessutom nästan vindstilla och sju grader varmt. Självklart tog jag en länge uppskjuten promenad på eftermiddagen. Tyvärr ganska sent så det mesta jag såg var i motljus. Å andra sidan såg jag desto mer.

Mest uppseendeväckande var ett par korpar. Redan i somras hörde jag talas om att ett par korpar, troligen en hona med en halvvuxen unge, verkade hålla till på Sluttningen nära Blommensbergviken. Men idag såg jag dem själv. Först båda två flygande ovanför Lilla Fågelsången. Sedan försvann den ena medan den andra slog sig ner på en skorsten på Blommensbergsskolan. Där satt den länge och åt på någonting på en kvist den höll i ena klon. En skata satt i ett torn intill och försökte skrämma bort den.
Korp på skorsten på Blommensbergsskolan


Korp på skorsten på Blommensbergsskolan

Nästan lika uppseendeväckande var att en skarv låg ute påvattenytan och dök efter fisk. Jag tror att det var bortåt fem år sedan jag senast såg en sådan här i sjön.


En ensak skarv ute på vattnytan

Mer väntat var att jag också såg fyra storskrakar simma från Matningsviken och ut förbi Grillplatsen. Oftast var det träd och buskar i vägen men ibland fick jag ganska klar sikt till dem. Storskrakarna brukar ju dyka upp i november varje år, Det här var ju ovanligt sent, men det beror nog på att hösten varit osedvanligt varm.


Storskrakshane utanför Grillplatsen Storskrakshona utanför Grillplatsen

Det fanns fortfarande många viggar och sothöns samt några gräsänder såväl utanför Sportfiskarna som i Badet. Och lite småfåglar i buskarna vid Trekantsparken. Så det blev en lyckad promenad.


Viggar utanför Sportfiskarna Sothöna utanför Sortfiskarna Sothöna utanför Badet

14 november. Mest viggar utanför sportfiskarna

Dåligt fotoväder och en förkylning har medfört ett uppehåll i mina fotopromenader, men idag gav jag mig ut trots fortsatt gråväder och ett lätt duggregn. 8 graders värme och i stort sett vindstilla gjorde att det ändå blev rätt behagligt att gå runt sjön. Dessutom upphörde duggregnet efterhand.

Det fanns få förändringar bland fåglarna i sjön. Vindriktningen gjorde att viggarna nu låg utanför Sportfiskarna. Då kom de lite närmare land, åtminstone en del av dem.
Vigghane utanför Sportfiskarna


Vigghona utanför Sportfiskarna
Vigghane utanför Sportfiskana
Viggar utanför Sportfiskarna

Av sothönsen låg ett par bland träden vid Trekantsstranden, ett par vid det gamla Svanboet och ett par bland gräsänderna vid Badet.


Sothöna bland träden vid Trekantsstranden Sothöna vid det gamla Svanboet Sothöna utanför Badet
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Ensam storskrake, hane,vid Sportfiskarna
Två av viggarna utanför Badet
Två av gräsänderna utanför Sportfiskarna
Bär vid bron, sådana som jag som barn kallade "smällbär"
Mossbevuxen stubbe vid Södra Stranden
En skata försökte skrämma bort korpen
Fyra storskrakar utanför Grillplatsen
Två av storskrakarna utanför Grillplatsen
Storskrakshona utanför Grillplatsen
Blåmes vid stranden av Trekantsparken
Blåmes vid stranden av Trekantsparken
Viggar utanför Sportfiskarna
Viggar längre ut på vattnet utanför Sportfiskarna
Gräsand vid Trekantsparken
Gräsand vid Badet
Sothöna bland gräsänderna vid Badet