21 november, Runt Trekanten

Många kanadagäss låg i Trekantsparken och Matningsviken. Där fanns också gräsänder, sothöns och svanen. viggar fanns i Sjögräsbältet. Blåmesar, talgoxar och en koltrast fanns kring Terrassen.

Idag var det väl den första dagen med lite sol i november. Det blåste fortfarande på förmiddagen men när vi kom ut vid ettiden började det bli mer vindstilla. Temperaturen låg kring fem grader. Det var kort sagt ovanligt skönt för att vara november.

Vid Trekantsstranden låg ca 15 kanadagäss tillsammans med ungefär lika många änder.


När vi fortsatte förbi Fiskevården slog det mig att vi varken såg eller hörde en enda gråsparv. Och så har det varit hela november. Vart har alla de tagit vägen?

I Matningsviken räknade jag till ytterligare minst 22 kanadagäss till. Även här fanns det ungefär lika många gräsänder. Här låg också tre-fyra sothöns och svanen. Jag antar att den tidigare friska vinden över sjön tvingat in dem här i lä.

Medan vi fortfarande var kvar i Matningsviken lämnade alla kandagässen viken i god ordning, nästan som på en given order. En förtrupp låg lite före huvudklungan.

Jag gick en sväng över terrassen. Det var länge sedan sist. Men det fanns inte mycket att se där uppe. En ensam koltrast satt inne i ett buskage. Ett par talgoxar fladdrade omkring i ett träd. Men det var allt sånär som på några bär.

När jag kom ner till grillplatsen flög en grupp blåmesar omkring från gren till gren i träden vid stranden.

Ute i Sjögräsbältet låg några gräsänder, en sothöna och ett tiotal viggar. Helt plötsligt började alla viggarna att samla sig i en tät klunga och simma in mot vassen vid Svanboet. även det säg mycket samordnat ut. Vid vassen bredde de ut sig på en linje. Och där låg de kvar medan vi fortsatte runt sjön.

En bit ovanför strandpromenaden på Nybohovssidan av sjön såg vi stubben här bredvid. De gröna färgerna stod så vackert mot varandra, tycker jag.

.