11 juli, Vid Trekanten

Jag såg många sothöns och starar med ungar samt viggar, kanadagäss, skrattmåsungar, fiskmåsar och strandskator med unge. Dessutom en ung sädesärla.

Hela veckan har det varit mycket varmt, över 30 grader på eftermiddagarna. Emellanåt har skyar och fläktar gjort värmen mer behaglig. Men inte för gräsmattan i Trekantsparken, som är ganska söndebränd. Men den brukar ju repa sig efter ett rejält regn eller två.

Värmen håller i sig även på nätterna. Strax före soluppgången var det fortfarande 21 grader varmt. Svalare blev det inte.

Harar i Trekantsparken
Trots att gräsmattan i parken ser ut som den gör lockas tydligen de fältharar, som brukar hålla till i på sluttningen mot Nybohov, fram dit på nätterna. Jag har sett dem flera nätter. Den här natten såg jag skuggorna av dem vid midnatt, när de passerade belysningen i Kryddparken. Vid fyratiden var det så ljust att jag kunde fotografera dem från min balkong. De var kvar fortfarande när solen gick upp.

När jag gick ut på eftermiddagen syntes det få fåglar kring sjön. Det berodde väl på värmen i kombination med att det fanns massor av människor både vid och i sjön.

Sothöns


Familjen vid Trekants-
parken fanns nu uppe på land vid Fiskevården. Den har alla åtta ungarna kvar. Här är en närbild på några av dem. Fler av dem finns till höger.

Familjen vid Trekants-
stranden höll också fortfarande ihop på sin ursprungliga plats.

En annan familj höll till ute i Sjögräsbältet tillsammans med ett par viggar.

De övriga sothönsen fanns lite spridda runt sjön. De större av ungarna börjar få sin pannsköld utvecklad även om den ännu så länge inte är helt vit.

Skrattmåsungar


Jag såg en ensam skrattmåsunge på land vid Fiskevården. Några gånger flög den ut en bit och lade sig på vattenytan. Oftast simmade den dock tillbaka och klev upp på land igen.

På kvällen, när många fler fåglar kommit fram för att äta på sådant, som

människorna lämnat efter sig, såg jag fyra skrattmåsungar tillsammans med några vuxna måsar. Den jag såg på dan var nog en av dem. Den var alltså inte så ensam som det först såg ut.

Massor av starar och andra fåglar på kvällen


Det fanns ganska många starar, mest nästan vuxna ungar, på gräsmattorna i Trekantsparken och utefter Trekants-
stranden. På kvällen var de ännu fler, kanske ett femtiotal tillsammans. Då såg jag också en av knipungarna. Den låg vid fiskevården och dök till botten. Den kunde nu hålla sig under vatten lika länge som de vuxna.


Jag såg också strandskatorna i Trekantsparken. De två vuxna var där, liksom en unge, som hela tiden höll sig tätt intill en av de vuxna. Det måste vara en av dem som kläckts på taket till Ahlsells. Den andra såg jag inte till.

Då fanns också fiskmåsar och en stir silltrut ute på gräsmattor och fyndade bland kvarlämnande matpaket o dyl.