3 juli, Runt Trekanten

Jag såg många sothöns och en del gräsänder med ungar samt viggar, kanadagäss, skrattmåsar, fiskmåsar och strandskator.

Det har varit lite grått och regntungt några dagar även om väldigt lite vatten har kommit ner. Men idag var det solsken och en temperatur på upp emot 30 grader.

Kan det här vara en ruda?


När vi passerade Fiskevården såg vi den här fisken stående stilla i vattnet några meter ut från land. Jag fick intrycket att den var kanske tre dm lång, hög över ryggen och med en nedfälld ryggfena som täckte hela den delen av ryggen jag såg. Tyvärr speglar sig himlen i vattnet på bilden så att

man bara ser bakre delen av fisken, även om jag också såg resten. Efter att ha slagit en del tycker jag att det verkar troligast att det är en ruda. Kan någon av er ge mig ett bättre förslag?

Sothönsungarna finns nu runt hela sjön
Nu börjar vi komma till det stadium i sothönsungarnas utveckling då de alla börjar bli alltmer lika, då kullarna börjar röra sig över allt större områden, då ungarna börjar röra sig allt längre från föräldrarna och det därför börjar bli allt svårare att skilja den ena kullen från den andra. Ni får därför lite blandade sothönsbilder här till höger.


Ungarna börjar också söka mat på egen hand. En del har lärt sig dyka och kan därför leta mat på egen hand. Andra kan själva beta i gräset på land.

Vid stranden mot Nybohov såg jag en vuxen sothöna bita av stora blad, som växte i strandkanten. Hon lade dem på vattenytan så att ungarna kunde äta av dem där. Och det gjorde de. Men fortfarande blir de flesta av dem matade i munnen.


Viggar och gräsänder, kanadagäss och skrattmåsar i sjön


Fortfarande finns det relativt nya andkullar. Här
t v är en av dem.

En ensam vigg låg i Sjögräsbältet. Det börjar tyfligen nu bli så näringsrikt att det lockar även fåglar, som annars inte finns i Trekanten.

De fyra kanadagässen är kvar. Idag låg de utanför träden vid stranden av Trekantsparken.

Skrattmåsar är det fortfarande gott om. En satt i Blommensbergsviken.

Däremot såg jag inte heller idag till knipan med sina ungar. Den verkar vara borta sedan en tid. Även hägern lös med sin frånvaro.

Strandskatorna och fiskmåsarna på taket till Ahlsells


Strandskatornas ungar lämnade ju taket i mitten av juni. Nu ser det ut som om även fiskmåsungar-
na har tagit sig därifrån. Alla utom en, som ser ut att ligga död vid platsen för deras gamla bo.

Jag har dock inte sett någon ur ungkullarna nera på marken kring Trekanten. Jag undrar vart de tagit vägen?


De vuxna - såväl strandskatorna som fiskmåsarna - återvänder dock då och då och sätter sig att vila på muren runt taket med god överblick över omgivningen. Som strandskatan på bilden ovan.