16 maj, Vid Trekanten


Det var soligt och drygt 15 grader varmt när vi gick ut strax efter två. Solen värmde, men samtidigt kyldes vi av en ganska stark vind från sydost. Vinden skapade också oordning i fjäderdräkten på den här gräs-
andshanen, som stod på en sten i vattnet vid Trekantsparken.


Liksom de senaste dagarna låg en sothöna i deras gamla bo vid parken. De kanske äntligen har bestämt sig och börjat ruva där igen. Den andra sothönan höll sig i närheten. På stranden där fanns också några stadsduvor.

När vi tog varsin glass vid kiosken såg jag först en fiskmås och strax därefter en sothöna på taket till huset bredvid. Det är kanske varmt och skönt där, det verkar vara ett populärt tillhåll.

Gråsparvarna flög ut och in under taket till sportfiskarnas hus. matningen pågick tydligen för fullt. Syrenen där hade ännu inte slagit ut helt. Det hade däremot de flesta kastanjerna runt omkring. De blommade för fullt.

På gräsmattorna utefter Trekantsstranden såg jag inga fåglar, bara solbadande människor. Det kanske hade ett samband. Det var inte heller några aktiviteter i träden utefter stranden. Förutom en pampig kråka satt på en gren nedanför Terrassen.

Aloe har ju de senaste dagarna ofta varit tillsammans med Svea när hon simmat runt utefter sjöns stränder. Nu låg han dock i boet igen. När han tittade efter såg han inga ägg under sig i dag heller. Svea höll sig i stillhet i närheten av boet idag.

Mest aktiv i området var sothönan på bilden. Den samlade mat kring Svanboet, som den försvann med in till sitt bo bland träden intill. Men det dök också upp en annan aktör där. Det var en ekorre, som skuttade över gångvägen och ut på de pilar, där sothönsboet fanns. då satte sothönan vid svanboet full fart direkt mot sitt eget bo för att kunna hjälpa till att försvara det mot en eventuell äggplundrare. Vad som sedan hände inne i lövverket kunde jag tyvärr inte se.

Medan vi stod där kom hägern flygande från stan och ut över sjön. Den gjorde en båge mot Plattformen, men slog sig tydligen inte ner där. Vi blev stående länge vid Svanboet och pratade med andra människor. Vi blev då uppmärksammade på att en svarthätta sjöng från trädet ovanför oss. Jag har tidigare hört att det brukar finnas en sådan där, men aldrig fått syn på någon. Det fick jag inte i dag heller.

På hemvägen träffade vi på en mängd snöskator i pilarna vid stranden nära Matningsviken. Medan vi stod där slog sig två nötväckor ner i trädet ovanför oss och började klättra på stammen. De höll tydligen på att samla mat. Det såg det i vart fall ut som, men det kan också ha varit bomaterial.

Vid Trekantsparken hade det nu samlats en del måsar och en silltrut i stället för duvorna. Och på gräsmattorna där letade två starar mat. De verkade inte ha så bråttom, så de hade väl inga ungar som väntade i något bo.