1 maj, Runt Trekanten

Det soliga och relativt varma vädret stod sig fortfarande. Temperaturen låg även idag strax under 20 grader på eftermiddagen.

Idag hade jag och Marianne sällskap på vår promenad av hennes barnbarn Ida. Det är ju alltid roligt att få visa sjön för dem, som inte är här så ofta.

Vi följde Trekantsstranden. Vi såg inte så många fåglar på och över land. Så brukar det ju vara vid den här tiden. De flesta håller ju nu till i sina bon. Först när äggen kläcks blir det lite mer liv, när båda föräldrarna far fram och tillbaka för att mata fåglarna.

Den enda vi såg på riktigt var staren till höger. Den satt liksom förra gången på sin gren ovanför det hål, där de hade bo förra året.

Även i Matningsviken var det glest mellan fåglarna. Ett par gräsänder dåsade dock på en sten i vattnet.

Borta vid svanboet var det lite mera liv. Aloe låg som vanligt och plockade i boet. När han reste på sig kunde jag konstatera att det ännu så länge inte fanns några ägg i boet. Svea låg längre ut på vattnet. När hon märkte att vi matade fåglarna kom också hon in ett tag för att få vara med.

Här fanns också en del skrattmåsar, en sothöna, en gräsand, en gråsparv och den sädesärla, som alltid har funnits kring strandkanten sedan den anlände i mitten på april.

När vi matat färdigt fortsatte vi mot Badviken. Där fanns bara ett par viggar.

Även idag låg en gräsandshane en bit upp i skogsbacken på Nybohovssidan. Och nu höll doppingparet på att bygga på det tänkbara boet vid Trekantsparken. Vi slog oss ner där för att följa deras bestyr. Men det varade inte så länge. Efter ett tag upptäckte vi att det bara fanns en dopping kvar. Och den parkerade sig lite längre ut på vattnet.

Sothönan låg dock kvar i sitt bo alldeles intill. Vi såg också sothöns i boet vid Matningsviken. Troligen låg också någon i boet vid Svanboet. Men de övriga vi sett tidigare var tomma. Var det en tillfällighet eller går det inte så bra med häckningen?

Nedanför Trekantsparken var det också gott om stadsduvor och skrattmåsar men där fanns också några fiskmåsar och en sädesärla.

Vi tog varsin glass vid glasskiosken. När vi satt där såg jag några mer ovanliga besökare. Ett tiotal silltrutar satt på ett tak i närheten eller kretsade över oss. Och plötsligt tittade en strandskata ut över kanten på ett annat tak. Den flög senare iväg ut över sjön.