29 maj, Runt Trekanten


Efter några dagar med lite sämre väder blev det idag soligt och omkring 20 grader varmt. jag gick ut vid tretiden. Av någon anledning verkade det råda en fullkomlig stillhet kring sjön. Mycket få fåglar rörde sig över huvud taget. De flesta stod eller låg och vilade.

Det gällde främst gräsänderna. Idag fanns de runt precis hela sjön. De var av båda könen, men mest hanar. De stod i träden. De låg på marken. De vilade på vattnet. Men inga av dem rörde sig.

Vid grillplatsen låg t o m andkullen med de fyra ungarna helt stilla på land. Honan stod bredvid och vaktade dem. En andhane ställde sig i närheten. Honan började kvacka högljutt men jag vet inte om det var varnande eller om hon uppskattade närheten. Så stod de länge.

Jag såg tyvärr inte till kullen med storskraksungar, som jag såg häromdagen. jag såg inte heller sothönsungarna ute på vattnet som jag hoppats. Men jag hörde att de varit ute och simmat på tidigare på dagen.

En av sothönorna låg i boet vid Matningsviken. Först såg jag inte heller till ungarna där. Men när den andra sothönan kom med mat kilade en av ungarna ner till kanten av boet och lade beslag på hela leveransen. Det är inte första gången jag ser att den mest försigkomna i en ungkull tar för sig på det sättet.

I de övriga sothönsbona föreföll det som om ruvningen fortsatte som vanligt.

Det såg ut som om starungen (ungarna?) var utflugen ur boet vid Matningsviken. En fågel flög vinglande och klumpigt korta sträckor mellan träden intill. Jag trodde först att det var starungen på flygövningar. Men det visade sig vara en snöskata, som samlade bomaterial.

Aloe stod på land i närheten av boet och putsade sig. Svea låg strax utanför.


Snöskata samlar bomaterial

En sothönsunge tar hela matleveransen

Aloe och Svea nära Svanboet