6 maj, Runt Trekanten


Nu har det varit grått och betydligt svalara några dagar. Det har också regnat en del. Även idag var det mest grått, men på eftermiddagen trängde solen emellanåt fram i diset. Temperaturen närmade sig 15 grader på eftermiddagen. Jag hade egentligen inte tänkt gå någon runda kring sjön idag, men när jag fick höra att det hände saker kring svanboet kunde jag inte hålla mig borta helt och hållet. Jag avslutade det mest akuta jag höll på med och begav mig mot svanboet vid halvsextiden.

Efter vad jag hört hade några - troligen stads-delsförvaltning-ens personal - varit där med någon slags skopa och skjutit ut hela svanboet längre ut i vattnet. På så sätt blev det en slags säkerhets-zon av vatten med dybotten mellan boet och land. Så här såg det ut när jag kom dit. Det var väl inte så särskilt vackert just nu, men förhoppningsvis kommer naturen själv att snygga till det med tiden. Och förhoppningsvis kan det medföra att en eventuell häckning kan få betydligt större möjlighet att lyckas. Då kanske vi kan få se en fin svanfamilj i sjön i sommar igen. D v s om Aloe och Svea (om det nu är en hona) beslutar sig för att häcka här.

Aloe låg i boet med huvudet under vingen så att det såg ut som om han sov. Men så fort en liten hund passerade uppe på gångvägen flög huvudet upp som ett periskop. blicken följde spänt hunden ända till dess den försvann utom synhåll. Då togs periskopet ner och huvudet försvann under vingen igen. Men med ett öppet öga utanför. Svea låg i vattnet utanför med ena foten på ryggen.

Men det är klart att jag tittade på lite annat också medan jag ändå var ute. Sothönsen bl a. Även idag låg det sothönor och ruvade i samma tre bon som sist. Där kan man nog vara ganska säker på att det finns ägg i boet. Sothönan vid Trekantsparken hade visserligen tillfälligt lämnat boet och låg strax intill när jag passerade det på hemvägen, men såvitt jag kunde se fanns det åtminstone ett ägg i det.

I tre av de bon jag sett har jag ännu så länge inte sett någon sothöna ligga i dem. Det borde därför ännu inte finnas några ägg där men det finns oftast sothöns i närheten av boet. Det kanske blir en häckning så småningom. Det sjunde boet, det vid Svanboet, syns inte längre p g a den täta grönskan, men det rör sig oftast en sothöna i närheten. Det kan tyda på att den andra ligger på ägg.

Däremot såg jag inte till någon av skäggdoppingarna kring det bo vid Trekantsparken jag sett dem bygga på tidigare.

Jag såg en ensam vigghane utanför Tre-kantsstranden. Naturligtvis såg jag ganska många gräsänder av båda könen. Det fanns också en del fisk- och skrattmåsar på eller vid vattnet. En skrattmås hade fortfarande kvar ungfågelns vinterdräkt där huvudet ännu inteblivit svart.

Jag försökte också kolla in träden vid Trekantsstranden för att se några snöskats- bon där. Jag såg inga bon, men några snöskator satt i träden som om de vaktade eller kom inflygande som om de höll på med att mata någon. Jag såg också en stare leta mat på gräsmattan och sedan flyga mot trädet där de hade bo förra året. Jag såg tyvärr inte exakt vart den sedan tog vägen.

Vår vanliga häger stod på Plattformen som förr om åren. Det här är väl första gången i år, som jag ser den stå där. Tidigare, i vintras, gjorde den ju några lovar över sjön för att kolla läget.