26 maj, Runt Trekanten


Även idag var det en strålande försommardag med temperaturer på över 20 grader. Det blåste dock en del när jag gick ut vid tretiden.

Vid Trekantsparken fanns inga andra fåglar än sothönan, som låg på ägg i sitt bo. Vid Fiskevården drack en skata vatten ur sjön. Uppe på taket till Ahlsell satt - "som vanligt" höll jag på att säga - en strandskata.

Över såväl sjön som gräsmattorna vid Trekantsstranden flög ladusvalor kors och tvärs. Det händer någon gång varje år på deras väg till och från häckningen. Men de vilar aldrig, så det är nästan omöjligt att få några bilder på dem.

Vid starboet vid Matningsplatsen såg det ut som igår. En unga satt i öppningen och väntade till dess båda föräldrarna varit där med mat. Sedan försvann den från öppningen ett tag, innan det var dags att vänta på nästa leverans. jag börjar tro att det bara finns en levande unge i boet.

Jag vet inte om de om sothönsungarna vid Matningsviken varit ute på sin första simtur ännu. Nu låg i alla fall sothönan i sitt bo. Jag fick ingen skymt av ungarna. Jag har heller inget nytt att rapportera från de andra sothönsbona.

På Nybohovssidan gick jag ganska högt upp på sluttningen. Där träffade jag på årets första liljekonvaljer. Längre ner på sluttningen hade de inte kommit riktigt lika långt.

När jag kom ner till vattnet fick jag en stor överraskning. En storskrakshona simmade en bit ut i vattnet med sina nio nästan nykläckta ungar. Såvitt jag sett eller hört har det på många år aldrig häckat storskrakar vid Trekanten.

De simmade lugnt ett tjugotal meter ut från stranden, helt utan skydd från grenverk eller annat. Bara vid ett tillfälle, när en skrattmås kom väl nära, blev de lite oroliga. Jag följde dem hela vägen runt till Trekantsparken och Trekantsstranden. När vi närmade oss Matningsviken lämnade jag dem utan att ta reda på vart de var på väg.


Kullen i lugn och ro

Störda av en skrattmås

Väl samlade på väg bort