25 maj, Vid Trekanten


Idag var det en strålande försommardag. Strålande solsken, upp emot 24 grader och många solbadare på gräsmattorna. också några badande ungdomar vid Trekantsstranden.

Jag var nu mycket nyfiken på sothönsen. Vid en snabbtitt igår såg jag inga ungar. Men det borde väl vara dags nu. Så jag gick ut en liten tur idag också fast jag hade mycket annat att göra.

Vid boet vid Trekantsparken på gick vaktavlösning. Den sothönan, som låg i boet, gav sig ut i vattnet. Den andra kom insimmande, gick upp på kanten av boet, torkade av sig och lade sig tillrätta i boet för att fortsätta ruvandet. En kort stund låg hela boet öppet för kameran. Men jag kunde inte avgöra om det fanns några ägg där. Kan du?

Svanarna låg också vid Trekantsparken men simmade vidare utefter stranden mot Nybohovshållet.

Med täta mellanrum tittade en starunge ut från boet vid Matningsviken för att se om inte matleveransen var på väg. Om det var samma eller olika ungar kunde jag inte avgöra. Leveransen kom så småningom, så ungarna kunde lägga sig till ro igen.

Det fanns inga sothönsungar ute vid Matningsviken. Men när jag tittade närmare på själva boet där Såg jag faktiskt två ungar sticka upp huvudet bredvid den sothöna som låg i boet. De måste alltså ha kläckts idag men var ännu för små för att få ge sig ut att simma.

Andfamiljen låg på land vid den lilla bersån vid Nynäs. En av sothönsen vid boet vid Svanboet simmade inne bland pilarna där. Men jag såg inga ungar, så jag vet inte om de också kläckts.

Jag vände vid svanboet och gick samma väg tillbaka.