16 augusti, Runt Trekanten

Viggar och sothöns låg ute i Sjögräsbältet. Det fanns en del gräsänder utefter stränderna. En ensam kanadagås stod vid Trekantsparken. Hägern var på plats. Men annars fanns inte mycket att se. Åtminstone inte i fågelväg.

Det har varit växlande väder senaste veckan. Så ock idag. När vi gick ut vid halvfyratiden var det huvudsakligen mulet, men solen bröt igenom då och då. temperaturen låg kring 20 grader. Trots att det blåste en hel del var det ganska skönt ute.


Sedan värmen tog slut har det smugit sig på en sensom-marstämning kring sjön. Rönnarna är fulla av bär, men på dem vid berget nära Blommens-
berg var de flesta bladen gula. Ljungen blommar, nyponen håller på att rodna, alarna har nya kottar -ännu så länge gröna - och kastenjens frukter verkar mogna.

På många ställen finns en grön sörja vid vattenytan. Jag vet inte om det är algblom-
ning eller om det är pollen från träden. Det ser inte så inbjudande ut även om det bara är något, som alltid händer så här års, något som tillför näring till fåglar och fiskar.

Vid Trekantsparken stod en kanadagås alldeles ensam. Att det inte fanns några andra fåglar där kan bero på att vinden låg på utifrån sjön.

Det fanns en del gräsänder utefter stränderna, men de flesta sothönsen höll till ute vid Sjögräsbältet. En del viggar dök också efter mat där.

Vi tittade efter sköldpaddan innanför bron, men såg den inte. Där fanns bara sex gräsänder, som åt av de grövre förna, som ramlat ner från träden.

Hägern satt i sin tall. På gräsmattorna fanns det ganska gott om kråkor, skator och stadsduvor.


Ensam kanadagås

Viggar i Sjägräsbältet,
den ena i U-läge

Änder i Blommensberg-
viken