29 augusti, Runt Trekanten

Idag fick vi besök av en svan och en gråtrutsunge. Det fanns en del gräsänder utefter stränderna. Sothöns låg ute i Sjögräsbältet. Hägern var inte på plats idag heller.

Det har varit växlande väder senaste veckan. Igår kväll passerade ett regnområde, men när jag gick ut vid tolvtiden sken solen. Temperaturen låg omkring 20 grader. Fram emot kvälen hotade nya regn.

När jag tittade ut genom fönstret såg jag något borta vid Sjögräsbältet, som jag uppfattade som ett svanpar. Jag hoppades att det var Aloe och Svea som återkommit på ett besök. Jag tog med mig lite bröd och skyndade så snabbt som möjligt bort mot dem.


När jag kom fram till Svanboet såg jag dem genom en öppning i vassen. Men det visade sig vara en svan och en trutunge. Svanen hade kraftigt röd näbb och liknade Aloe. Den kom in till mig, men när jag försökte få den att äta ur handen, som Aloe gör, stannade den upp och fräste i stället för att komma fram.

När jag backade och kastade mat till den klev den in på grunt vatten nära land. Då såg jag att den saknade ringmärkning. Det var alltså inte Aloe utan en annan svan. Den åt upp brödet den fick och simmade sedan ut på fritt vatten igen.

Trutungen träffade jag på igen på bryggan vid badplatsen. Jag tror att det var en gråtrutsunge i sista stadiet innan den får vuxendräkten med den gråa översidan på vingarna. Alltså en fjolårsunge. Men sådana här bestämningar är svåra och jag är, som sagt, inte ornitolog.

För att backa lite. När jag kom ner till stranden av Trekantsparken var det gott om gräsänder där. Där fanns också en hel del duvor, trots att ingen matade dem.

Även utefter Trekants-
stranden fanns det gott om gräsänder, men inga andra fåglar.

Några gråsparvar blev dock matade på gräsmattan bredvid.

Alla sothönsen såg ut att ligga ute i Sjögräsbältet. Några av dem, ungar, kom in till Svanboet när jag matade svanen där. Andra, också ungar, kom in till badet när jag stod där. Nu är det bara på nära håll man kan se vilka som är ungar och vilka som är vuxna. Ungarna är fortfarande lite ljusare och dunigare på halsen. Sothönsen håller inte längre ihop familjevis utan var och en verkar numera klara sig själv.

Jag såg inte till hägern i dag heller. Inte heller förra veckan satt den i sin tall. Är det en tillfällighet? Eller har den flyttat på sig mer permanent? Vi får se.

Apropå inte. Jag såg inte till sköldpaddan heller trots att jag hört att den siktats så sent som förra veckan. men då närmare Liljeholmen. Jag får tydligen titta efter den även på andra ställen runt sjön.

Däremot tror jag att jag såg fiskgjusen i veckan. Men jag satt vid middagsbordet, så jag hann inte få några fotografier på den. Men det har ju andra fått, som ni kan se på startsidan.

Det gröna i vattnet är algblomning. Miljöförvaltningen varnar på anslagstavlan i badet att komma i kontakt med det vid bad.